Čísla: Plodnost českých žen se řítí dolů. Temné otázky

11.09.2023 12:00 | Analýza

Plodnost českých žen, tedy očekávaný počet narozených dětí na jednu rodičku, se dramaticky snižuje. Dokládají to čísla ze začátku roku 2023, které od zdravotních pojišťoven získal mediální projekt Mainstream Angeliky Bazalové a Petra Šourka. Materiál, který byl částečně poskytnut i ParlamentnímListům.cz, pracuje s hypotézou, že zlom v plodnosti žen koreluje s obdobím, kdy se ženy v reprodukčním věku začaly očkovat proti covidu-19.

Čísla: Plodnost českých žen se řítí dolů. Temné otázky
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Novorozeně

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí

Ženy rodí málo dětí. Realita roku 2023 překonává nejhorší prognózy. Mainstream získal nejnovější, dosud nepublikovaná data od zdravotních pojišťoven.

V roce 2022 v Česku klesl počet narozených dětí o 11 procent. S touto informací přišel letos v březnu ČSÚ. Demografové tehdy uklidňovali veřejnost, že za to může nižší počet žen v reprodukčním věku. Úhrnná plodnost českých žen je prý v průměru pořád stejná a k panice není důvod.

Mainstream ale na základě zákona 106 o svobodném přístupu k informacím získal data od zdravotních pojišťoven, ze kterých vyplývá, že plodnost žen klesá. A to velmi prudce. Dosud nikde nepublikované údaje za rok 2023 (červený sloupec) vyrážejí dech.

Graf plodnosti

První reakce: Údiv

Strukturu dat navrhla a získaná data pro Mainstream zpracovala matematička Lucia Houfková. Náklady, které si pojišťovny účtují za zpracovaní žádosti, Mainstream hradil z peněz, které získal od laskavých dárců ve veřejné sbírce:

Stojíme o to, aby se rozběhla veřejná diskuse na toto téma, zveřejnujeme proto link na data a metodu výpočtu, pro případné oponenty. „Moje první reakce byla, že údaje ještě nejsou kompletní,“ popisuje Lucia Houfková překvapení, které ji čekalo při prvním pohledu na prudký pokles křivky. Z pojišťoven se nám ale dostalo ujištění, že většina výkonů v daném období by už měla být vykázána a žádné výrazné změny už nečekají.

Úhrnná plodnost českých žen začala klesat v únoru 2022 a jak je vidět z nejnovějších dat, v roce 2023 pokles strmě pokračuje. Že nejde chybu potvrzuje srovnání dat ČPZP s dalšími zdravotními pojišťovnami – OZP a ZP Škoda. I tam vypadá situace podobně:

Graf plodnosti

„Z dat, která jsme získali, jednoznačně vyplývá, že pokles absolutního počtu dětí nelze vysvětlit pouze demografickými změnami ve věkové struktuře žen, ale musí mít ještě jinou příčinu. Na úhrnnou plodnost totiž počet žen v jednotlivých věkových skupinách nemá vliv,“ říká Lucia Houfková.

Matematik Tomáš Fürst ze sdružení SMIS, jehož členové dlouhodobě kritizují bezhlavé očkování proti covidu, v této souvislosti upozornil na webu infakta, že zlom v plodnosti žen koreluje s obdobím, kdy se ženy v reprodukčním věku začaly očkovat a vyzval, aby se příslušné úřady začaly zabývat možnou souvislostí.

Jaké je tedy vysvětlení? ZDE celý článek.

Najdete v něm analýzu Mainstreamu, v níž rozebíráme, proč neměli pravdu demografové, kteří tvrdili, že pokles je způsoben pouze nižším počtem žen v reprodukčním věku. A nabídneme vám taky pohled do budoucnosti. Na základě screeningových vyšetření jsme odhadli, jak bude trend porodnosti vypadat v dalších měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

****, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJana G. , 11.09.2023 14:02:19
Kdyby měli mladí lepší podmínky pro zakládání rodiny (bydlení, práce, bezpečnost a jistoty), bylo by dětí daleko víc. Mladé ženy si dnes rozmýšlí jestli do stávající situace u nás mají přivést děti.

|  9 |  1

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…