EU šokovala novou směrnicí. Určuje zaměstnancům, co mohou mít na sobě

29.04.2012 10:23

K zajímavému zjištění dospěly ParlamentníListy.cz, když zjišťovaly důvody, proč hodlá Evropská komise určovat kadeřnicím, co smějí a nesmějí. Výsledek pátrání připomíná podstatu vtipu z Rádia Jerevan. Ve skutečnosti je totiž vše úplně jinak.

EU šokovala novou směrnicí. Určuje zaměstnancům, co mohou mít na sobě
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Potvrdil nám to europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Na náš dotaz, proč vlastně Evropská komise kadeřnickou směrnici vymyslela, nám odpověděl: „Nejedná se o směrnici Evropské komise nebo Rady, ani o aktivitu Evropského parlamentu. Jde o dohodu zaměstnavatelského sdružení EU Coiffure a zaměstnanecké organizace UNI Europa Hair and Beauty, tedy kadeřnických odborů. Tato dohoda se jmenuje "Evropská dohoda o ochraně zdraví a bezpečnosti v kadeřnickém oboru" a zástupci zaměstnavatelů ji hodlají se zástupci zaměstnanců podepsat příští týden v Bruselu.“

Zkomolený bulvár

Způsob, jakým o nové kadeřnické směrnici informovala česká média, vyvolal v Bruselu pobavení. Pavel Poc vysvětluje, jak naprosto zkreslená verze vznikla:“ Britský euroskeptický bulvár Daily Mail vytvořil na základě této dohody titulek a přidal šťavnatou spekulaci. Česká média věc převzala, zkomolila obsah a na světě byla opět jedna "bruselská kauza". Buď je to absolutní nedostatek profesionality nebo nějaký záměr ve stylu filmu Vrtěti psem. Ale jestli seriózní česká média přebírají a ještě komolí články z britského bulváru, je to na pováženou. Čemu už pak mají lidi doma věřit?"

Připomeňme, že kauza údajné kadeřnické směrnice EU u nás padla na skutečně úrodnou půdu euroskepticismu. Palcové titulky vyděsily české kadeřnice novou absurditou, kterou spáchali bruselští úředníci, podle níž jim například zakáže podpatky, snubní prstýnky a hodinky.

Kadeřnice Jana - kéž by nám nařídili lázně!

Ne všechny kadeřnice se však domnívají, že jde o naprostý nesmyl. Jana Mundilová z Karlových Varů, která provozuje malý salón, si spíše myslí, že žádné takové nařízení není třeba, protože je rozumné profesionálky dávno dodržují: “Kdo z nás by vydržel celý den stát na podpatku? Nebo při práci používat prstýnek a hodinky? Vždyť pracujeme s chemikáliemi a ty se s kovem nesnáší. Problémem jsou také dlouhé vlasy, při mytí by se mohly například zamotat do prstýnku či hodinek. Vůbec mi nevadí, že se někdo stará o naše problémy, je to poprvé, co si rizik našeho řemesla vůbec někdo všímá. Naopak bych přivítala ještě větší zájem o naše povolání. Celý den stojíme na nohou, dýcháme jedy, v ruce držíme fény, to vše ohrožuje naše zdraví. Kéž by nám tak ještě nařídili dvakrát ročně lázně,“ říká s úsměvem.

Pavel Poc navíc zdůrazňuje, že dohoda, která vyvolala v evropském bulváru takový poprask a posměch, je především výsledkem spolupráce se samotnými kadeřníky. „Já osobně to vcelku vítám a oceňuji to, že zaměstnavatelé a zaměstnanci v tomto případě společně usoudili, že je vhodné a užitečné vytvořit nějaká pravidla hry. Zneužití této situace ze strany médií k rozšiřování euroskepticismu je pro mě sice nepochopitelné, ale na české mediální scéně poměrně obvyklé,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…