Expert zelených o povodních: Změnili jsme krajinu, má to své dopady

12.06.2013 9:26

ROZHOVOR Krizový štáb zvládl letošní povodně dobře. Vodní koridor Dunaj – Odra – Labe nemá žádnou protipovodňovou funkci, to je nesmysl. Tak reaguje na všechny dohady odborník Strany zelených na dopravu, tedy i tu vodní, Martin Robeš. Vláda by se podle něj měla věnovat nápravě krajiny.

Expert zelených o povodních: Změnili jsme krajinu, má to své dopady
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Nejhorší je čekat na nejhorší, zní Ústím nad Labem před kulminací.

Zvládl krizový štáb letošní povodně dobře?

Myslím si, že fungování krizového štábu a složek Integrovaného záchranného systému (IZS) bylo velmi profesionální, připravenost a sehranost složek IZS byla velmi dobrá. A není to dáno jen vyspělejší technikou než před lety, ale především lepší organizací. Ukázalo se, že IZS dokáže reagovat efektivně a koordinovaně.

Nebyla pozdě upouštěna vltavská kaskáda?

Samozřejmě, že záleží na úhlu pohledu. Z hlediska manipulačních řádů přehrad ne, z hlediska ochrany před zaplavením ano. Zřejmě je zde potřeba přepracovat manipulační řády s větším zohledněním ochrany před zaplavením. Společnost se bude muset rozhodnout, které funkce přehrad jsou důležitější. Zda ty protipovodňové anebo ty ostatní. Neznamená to však nutně, že různé funkce spolu musí být v rozporu.

Zastánci vodního koridoru Dunaj – Odra – Labe (D-O-L) tvrdí, že by měl i protipovodňovou funkci. Můžete to okomentovat?

To je úplný nesmysl. Žádná vodou trvale napuštěná vodní stavba, ať už přehrada nebo liniová vodní cesta, ze své podstaty nemá dostatečně velký prostor pro velkou vodu. Je určena k tomu být vodou naplněná, nikoli k tomu, mít volný prostor pro povodňové objemy vod. Při letošních povodních tolik diskutovaná funkce vltavské kaskády je toho důkazem.

Zabránily by regulace většímu rozsahu škod při povodních?

Většímu rozsahu škod při povodních může nejúčinněji zabránit radikální zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu. Tuto schopnost jsme krajině odebrali my lidé zejména za posledních sto let napřimováním vodních toků, nevhodnou druhovou skladbou lesů, zabetonováním a zastavováním krajiny a podobně. Náprava krajiny není věcí na jedno čtyřleté volební období, ani na jedno sedmileté programovací období Evropské unie. Zapotřebí je dlouhodobý, obsahově stabilní a finančně zajištěný program s jasnými cíli a nástroji nejméně na čtvrt století. Ale zároveň bude vždy platit, že voda pro svůj rozliv občas potřebuje prostor. Ten už s dnešní technikou přece dokážeme přesně vymezovat. Pokud do něj něco postavíme, nemůžeme se divit, že to voda občas zaplaví. Naši předci to věděli a stavěli tam jen velmi omezeně nebo vůbec ne, anebo se ze záplavových území stěhovali pryč. Dejme řekám prostor.

Klimatolog Václav Cílek říká, že nyní bude povodní přibývat a ta letošní ještě není tou nejhorší, kterou jsme prožili. Co vy na to?

Pan Cílek je původně geolog, ale to nevadí. Klimatologové tvrdí totéž, období s povodněmi podle nich trvá vždy několik desítek let. Je tedy dost dobře možné, že bude hůř. Bohužel.

Myslíte si, že se vláda a příslušná ministerstva nyní začnou vodním cestám více věnovat?

Těžko říci zda ano a těžko říci v jakém směru. Spíše by se vláda měla věnovat nápravě krajiny tak, aby byla schopna více zadržovat vodu. To s vodními cestami nemá nic společného.

Jak k tomu všemu přistupují zelení?

My zelení se na vodní toky a vodní cesty díváme racionálně a bez lobbistických zájmů, takže je nám jasné, že spolu se změnou klimatu budou přibývat extrémnější stavy počasí. Tím budou častější i situace, kdy vodní cesty nejsou splavné proto, že vody je v nich buď málo, nebo moc. Kapacita vodní cesty s plavebními komorami, jako je Labe anebo průplav Mohan - Dunaj, je přibližně rovna kapacitě jednokolejné tratě. A to je opravdu velmi málo. Je to asi pětkrát méně než u dvoukolejné tratě. Neexistuje žádné zboží, které by se dalo vozit pouze po vodě. Už z ekonomického hlediska tedy investice do vodních cest považujeme v současných podmínkách za naprosto iracionální. Dotčení přírody, která se na vodní plochy velmi často váže, protože voda je život, je druhá věc.

Etnolog Mnislav Zelený - Atapana prohlásil, že se zničujícími povodněmi příroda brání tomu, že ji pořád znásilňujeme kvůli energii a tak dále. Co si o tomto názoru myslíte?

Něco na tom asi bude. Změnili jsme krajinu, využíváme ji, a každá naše činnost má své dopady. A mnohé tyto dopady jsou velké. Už je známe a budeme se jim muset přizpůsobit. Strkat před nimi hlavu do písku nemá smysl. Je třeba jednat racionálně, cíleně a ohleduplně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…