FOTO Páprdové, smějete se nám! Vyhrocená demonstrace kvůli Bakalovi

21.09.2017 12:17

REPORTÁŽ Ať konečně skončí podpora Bakalova klanu! „Páprdové sedí ve vládě, jen se nám smějí.“ V Ostravě se konal protest za práva nájemníků bývalých bytů OKD, který zorganizoval slovenský finančník Pavol Krúpa. Pravda, nájemníků se moc nesešlo. Zato padala ostrá slova. Bez servítků své názory do megafonu sděloval také poslanec hnutí ANO Josef Hájek: „Nedokážu se nikdy smířit s tím, jak byli slovy pana Sobotky ‚ojebáni‘ horníci a nájemníci bytů.“ Přišli také členové strany Dobrá volba 2016, kterou Krúpa podporuje.

FOTO Páprdové, smějete se nám! Vyhrocená demonstrace kvůli Bakalovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Finančník Pavol Krúpa na demonstraci za práva nájemníků bývalých bytů OKD v Ostravě

„My nájemníci, kteří jsme měli přednostní odkupní právo, jsme byli ošizeni,“ zhodnotila pro ParlamentniListy.cz paní Lenka Stoklasová z Ostravy, která tu bydlí třicet let v bytě, který dřív patřil OKD a která se netají ani tím, že už má všeho „plné zuby“. „Eventuelně by mohla být celá privatizace neplatná, ale to si nedovedu představit, co by tohle vyvolalo za zmatek. Ale u nás specielně je všechno možné,“ poznamenala. Příběhy nájemníků jsou velmi podobné. O tom, že měli přislíbený byt za zůstatkovou hodnotu, mluví také paní Hana Kuchtová, její manžel pracoval na šachtě deset let. „Co se s celým OKD děje, to je jeden obrovský podvod. Proč by to měli odnášet nájemníci nebo bývalí pracovníci? Tady se zavíral Paskov, živitelé rodin přišli o možnost výdělku. Situace na severní Moravě není růžová,“ popsala pro ParlamentiListy.cz důvod, proč se k protestu, který v Ostravě uspořádal slovenský miliardář, přidala.

Demonstrace začala před Krajským soudem v Ostravě. Právě jeho rozhodnutí podrobil před lidmi Krúpa kritice, domnívá se, že soud věnoval málo času insolvenčnímu návrhu, který před pár měsíci podal. Krúpa a jeho skupina Arca Capital tvrdí, že nájemníci bytů OKD mají na základě závazku privatizační smlouvy přednostní právo na odkup bytů. Na demonstraci vysvětlil i důvod, proč se rozhodl pomáhat straně Dobrá volba. „Jeden z motivů, proč jsem se rozhodl podporovat Dobrou volbu je, že chceme, aby stát konečně začal konat spravedlivě pro lidi. Není to problém jen Moravskoslezského kraje, je to problém celé republiky. Když se odtud vyvedly miliardy, je to problém všech daňových poplatníků, že stát dovolí vyvést tyto miliardy ven a tady lidé pomalu nemají ani na drahé máslo,“ sděloval na demonstraci Krúpa a sklidil potlesk.

Hájek: Hornictví přežilo první republiku, Hitlera, socialismus…

Své k problému pak řekl také poslanec hnutí ANO Josef Hájek: „Ano, jsem poslancem Parlamentu České republiky, první volební období, ale předtím jsem 36 let pracoval v OKD a 31 let jsem byl důlním záchranářem. Je pochopitelné, že mi osud OKD není lhostejný. Nedokážu se nikdy smířit s tím, jak byli slovy pana Sobotky ‚ojebáni‘ horníci a nájemníci bytů,“ uvedl a zhodnotil, že vítá každou aktivitu, která pomůže řešit „tento zločin“. „Skutečně jsme v regionu, kde mělo hornictví dvěstěletou tradici. Hornictví přežilo raný kapitalismus, první republiku, přežilo Hitlera, přežilo socialismus, nepřežilo gaunera Bakalu,“ popisoval Hájek a připojil se k apelům na veškeré instituce včetně soudů. „Budeme mít 28. výročí, kdy lidé tady cinkali klíči s tím, že pravda a láska zvítězí. Já taky doufám, že se nájemníci jednou dočkají toho, že také nájemníci tady budou cinkat klíči od svých bytů s tím, že zvítězí pravda a spravedlnost,“ dodal.

Hájek se navíc domnívá, že naděje trvá a jednou z cest může být stížnost k Evropské komisi. „Je jen otázka, aby se Česká republika připojila a dala takové podklady, které skutečně prokáží, že privatizace byla nevýhodná, že došlo k nedovolené podpoře státu. Když jsem v Poslanecké sněmovně hovořil o tomto problému, tak panu Sobotkovi, který má máslo na hlavě a nějakým způsobem dokončil privatizační proces, jsem vyčítal tři věci,“ popisoval Hájek a vyjmenoval nízkou cenu, že smlouva prý měla zadní vrátka a kritizoval i to, že neuložila nabyvatelům zajistit fond na likvidaci šachet.

„Babiš by mohl něco udělat, ale chtějí se ho zbavit!“

Lidé pak vyšli do ulic Ostravy s transparenty, na kterých byly i tyto nápisy: Spravedlnost pro všechny! Vraťte nám naše byty! Blackstone splňte privatizační smlouvu! Průvod hlídali policisté velmi zodpovědně.

A zda si nájemníci myslí, že se někdo z politiků opravdu začne kauzou zabývat tak, že by mohli očekávat i nějaký výsledek? „Tak dlouho se nic nedělo. Páprdové sedí ve vládě, jen se nám smějí,“ uvedl pan Josef z Ostravy. „Babiš se do toho pustil a teď se ho chtějí zbavit,“ poznamenal Valentin Dorič, který přišel na protest s manželkou. A i tento názor padl od další nájemnice: „Všichni u toho byli, všichni o tom věděli, ale nikdo za nic nemůže…“   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…