Jandák účtuje s vládou a hurónsky se směje Nečasovi a Nagyové

18.06.2013 9:55

ROZHOVOR Poslanec ČSSD, exministr kultury a herec Vítězslav Jandák považuje současnou situaci okolo průšvihů s premiérem Nečasem a jeho milenkou Janou Naďovou za něco, co není tak hrozné, aby nemohlo být ještě hůř. S úsměvem na rtech a velkým nadhledem říká, že jsou ještě horší věci na světě, a že tohle připomíná tak trochu „špatnou letní komedii“, ale za velké prachy.

Jandák účtuje s vládou a hurónsky se směje Nečasovi a Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Co říkáte, pane poslanče, na aktuální situaci ve státě?

Co můžu říkat, snad jen, že bychom si měli uvědomit, co všechno je v demokracii možné, a asi bychom si na to měli začít zvykat.

Jak hodnotíte to, že pan premiér Nečas neodstoupil hned po provalení kauzy, ale držel se zuby nehty dál?

Tak víme všichni, jak moc si přál být premiérem, jak se na to třásl. No a teď mu tu jeho hračku vzali. To máte stejné, jako když dítěti berete hračku, tak křičí, brečí a nechce ji pustit.

Myslíte si, že je normální, aby premiér státu podlehl jedné ženě a nechal si zničit kariéru?

Tak nevíme, co ho k tomu vedlo. Asi byl okouzlen, zamilován, hnán chtíčem. Třeba chytil druhou mízu. Jedno víme jistě, že nepřemýšlel hlavou…

A co si myslíte o paní Nagyové?

Jo, to je ta paní, co chtěla chránit paní premiérovou Nečasovou?! No, tak ona to jistě myslela dobře. Vždyť to byla vlastně humanistka. Oni oba byli humanisti. No a co, na nějakých fotkách nesejde… Vždyť o nic nešlo. Jen jim to asi nějak časově nesedí, ale to se jistě vysvětlí. A nějakých 150 či kolik milionů a pár kilo zlata. Vždyť je to vlastně pakatel. Já bych to nějak nedramatizoval (dlouhý smích). Ještě řeknou, že děláme paniku, a to se přeci nesmí. Vždyť tato vláda přeci tolik bojovala s korupcí. Tato vláda a hlavně pan Nečas se bil v prsa a říkal, jak zatočí s korupčníky. No, sice oni trochu zatočili s ním, ale to je v podstatě detail.

Co říkáte ale na situaci okolo vojenské rozvědky a paní Nagyové?

No blbé je to, že vojenské tajné službě, na kterou je napojeno NATO a podobné věci, vlastně šéfovala nějaká „teta ze Strakovky“… To je trochu k zamyšlení. Ale co, v tomhle státě je vážně už možné všechno. Takže mě to, upřímně, ani moc nepřekvapuje!

Jak si myslíte, že by se měla vyvíjet situace dál? Složení nové vlády, nebo předčasné volby?

Rozhodně předčasné volby! Složení nové vlády z těch „starých“ nic neřeší. Jen si vezměte, kolik ministrů se u Nečase vystřídalo, co všechno se stalo. Kam to tahle vláda a tito lidé dovedli! Ale zase, každý má takovou vládu, jakou si zaslouží. Navíc tuhle vládu si „zvolili“ sami lidé. Dostali 118 hlasů. A oni nespadli z Marsu!

Promiňte, ale volby přeci nevyhrála ODS ani TOP 09, ale ČSSD...

To jistě, ale my jsme byli takoví skromní, no a „odvážná trojka“ přišla tehdy s tím, že sehnali 118 poslanců a budou vládnout. Tak nám tu předvedli, jak vládnou a všichni na to jen zíráme.

Co Vás na tom ale překvapuje, mrzí, šokuje?

Mě už nešokuje nic. Mě to jen maximálně zaráží. Třeba to, jak se nyní ti „pravicoví“ novináři teď diví. Jak to komentují horlivě. A někteří se zase zastávají těch šmelin. Nasazovali na Ratha, o kterém nepochybuji, že udělal obrovský průšvih, ale tito pánové a dáma udělali něco, co tu ještě nebylo. A pořád jsou tací, kteří říkají, jak tu politiku dělají policajti v kuklách a jak je to všechno záměrné a nastražené! Nevím, fakt nevím, jestli tohle je jen špatná letní komedie, nebo tragédie. Ale za velké prachy.

Neměla ale tahle vláda skončit už dávno, aby si ti lidé aspoň trochu zachránili reputaci?

Toť otázka! Ale oni jen dostali úžasnou šanci, jak se historicky znemožnit. Ovšem teď to mají černé na bílém, že tuhle vládu nechce lid, osud, ani Pán Bůh nechce už tuhle vládu v čele se švarným Nečasem, bojovným Kalouskem a „šlechetným“ Schwarzenbergem. Tu odpovědnou vládu. Vládu rozpočtové odpovědnosti, vládu plnou bojovníků proti korupci.

Jak myslíte, že by mohly dopadnout předčasné volby?

Nejsem Nostradamus a nemám ani křišťálovou kouli. Ale teď by měli lidi zapnout všechny síly a dobře přemýšlet, koho do Parlamentu pošlou, koho ne, komu dají šanci, aby se stal premiérem, ministrem - a hlavně, doufám, že se poučí a pochopí, kdo tu sliboval, jak tu zemi přivede k blahobytu a jak rozpočtově odpovědný bude. A zatím jsme kde…? A lidi jsou kde? Tam kde jsou. Ale ať si všichni aspoň trochu užijí léto, konečně je krásně, proč se nervovat. A jak říká jedno moje oblíbené rčení: Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…