Mladý konzervativec: Chyba 90. let. Komunisty jsme měli zrušit už dávno

23.03.2012 16:59

Cílem Mladých konzervativců je v prvé řadě prosazovat konzervativní a liberální myšlenky s důrazem na svobodu jednotlivce a tradice evropské civilizace. Parlamentnilisty.cz se zeptaly Tomáše Havlíčka, který je jedním ze zakladatelů regionálního klubu Mladých konzervativců ve středních Čechách na jeho současný pohled na politickou situaci a na působení tohoto sdružení ve Středočeském kraji.

Mladý konzervativec: Chyba 90. let. Komunisty jsme měli zrušit už dávno
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

 


Na svých stránkách prezentujete, že podporujete ODS. Spolupracujete i s jinou pravicovou stranou?


Podpora Mladých konzervativců je jednoznačně směřována k ODS. Zatím jsme s žádnou jinou pravicovou stranou spolupráci nenavázali.

Jaký je váš vztah ke sdružení Mladých demokratů, které vlastně vzniklo z vaší organizace?


Sdružení Mladých demokratů je založeno na podobných principech jako Mladí konzervativci. Byl bych rád, kdyby existovalo více sdružení mladých lidí, která by vyznávala liberální a konzervativní hodnoty.

Sdružení Mladých konzervativců povede dál Jiří Fremr. Nedávno totiž obhájil svoji funkci předsedy na volebním kongresu vaší organizace v Praze. Jste spokojen s výsledkem tohoto hlasování?


Jiří Fremr má silnou podporu členů, která odpovídá jeho pracovnímu nasazení. Jsem rád, že svůj post obhájil.

V MK působíte jako předseda pro Střední Čechy. Jaký je váš prioritní cíl v tomto regionu?


Rád bych zvýšil zájem mladých lidí o politiku a veřejné dění. Jen aktivní přístup mladých lidí může naši společnost změnit.

A co si myslíte o působení hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha? Podporujete například občanské sdružení Kraj bez Ratha?


Naprosto nesouhlasím se směrem, který David Rath ve středních Čechách nastolil. Dluhy vzniklé za „vlády“ Davida Ratha bude Středočeský kraj splácet několik příštích volebních období. Občanské sdružení Kraj bez Ratha podporuji jak morálně, tak finančně. Budu spokojený, pokud se po příštích volbách podaří naplnit motto zmiňovaného sdružení.

Motto vaší organizace je: Láska ke svobodě, úcta k tradici, odpor ke komunismu. Jste tedy pro zrušení KSČM?


Dle mého názoru mělo dojít ke zrušení KSČM již po roce 89. Přidáním jednoho písmena přeci nelze zapomenout na všechny věci, které se v historii staly.

 

Sledujeme téma ZÁKAZ KSČM

Jak prezentujete na stránkách Mladých konzervativců, tak hlavním cílem vašeho sdružení je prosazovat konzervativní a liberální myšlenky s důrazem na svobodu jednotlivce a tradice evropské civilizace. Jste tedy spokojeni s přímou volbou prezidenta?


Konzervatismus ve své extrémní podobě sice požaduje zachování status quo, ale to není případ Mladých konzervativců. Já s přímou volbou prezidenta nemám problém, ale asi by se měla vláda zamyslet nad funkcí senátu. Přímou volbu požaduje většina obyvatel. Pokud by nebyla zavedena nyní, došlo by k tomu v dalším volebním období.

A co váš názor na volby, které se nedávno odehrály na Slovensku, kde drtivě zvítězila levice?


Výsledek byl opravdu drtivý. Musíme udělat vše, aby se podobná situace nestala v budoucnu i v České republice.

Sledujete slovenskou kauzu Gorila?


Jako všichni ostatní mám informace z médií. Bohužel korupce vždy byla a zřejmě i bude. Musíme se však snažit, potlačit ji na co nejnižší úroveň. Je to o změně myšlení lidí, ne pouze o změně zákonů.

Myslíte si, že vládní koalice vydrží, pokud ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, jak slibuje?


Věřím, že současná vládní koalice vydrží až do konce volebního období. Je třeba dokončit vládní reformy, byť jsou to kroky nepopulární.

Tomáš Havlíček je jedním ze zakladatelů regionálního klubu Mladých konzervativců ve SČ, který založili na konci roku 2011. Je členem ODS, kam vstoupil v roce 2007. Zastává funkci předsedy Místního sdružení ODS v Kutné Hoře a je členem Oblastní rady ODS Kutná Hora. V roce 2008 byl zvolen členem Zastupitelstva Středočeského kraje, kde je ve funkci místopředsedy Výboru pro sociální věci. Vystudoval Západočeskou univerzitu v Plzni, Fakultu ekonomickou a v současné době studuje MBA. Je ženatý a se svou manželkou mají tři děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Ulrich

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…