Nad Libercem visí hrozba velké pokuty. Kvůli lyžařskému šampionátu

18.07.2013 15:35

Těžce zadlužený Liberec děsí přízrak velké pokuty. Kvůli pochybení při výstavbě bytů pro mistrovství světa v klasickém lyžování konaném v roce 2009 nařídil liberecký finanční úřad městu vrátit dotaci v plné výši, což je 200 milionů korun. A aby toho nebylo málo, přidal navrch pokutu ve stejné výši – 200 milionů.

Nad Libercem visí hrozba velké pokuty. Kvůli lyžařskému šampionátu
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Dohromady tedy 400 milionů. Liberec se odvolal k nadřízenému orgánu – brněnskému finančnímu úřadu. Ten ale na práci svých kolegů neshledal žádné pochybení. Město přesto věří v prominutí sankce. Na její zaplacení totiž nemá peníze.

Absurdní, brutální verdikt

Pokuta vyvolala vlnu nevole u libereckých politiků. „Je to absurdní. Byty dnes slouží pro sociálně znevýhodněné občany. Podmínky dotace tedy byly splněny,“ myslí si ekonomický náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc. „Šlo jen o administrativní pochybení. Jde o brutální verdikt,“ konstatoval už v lednu, kdy vešlo ve známost rozhodnutí libereckého finančního úřadu. Teď je však situace vážnější, protože liberecké odvolání skončilo neúspěchem.

Kanalizace kratší o 200 metrů

Město postavilo 254 bytů v libereckém Zeleném údolí za 450 milionů. Jedním z důvodů pokuty je kanalizace. „Je nám vytýkána rozdílná délka kanalizačního vedení,“ vysvětluje Šolc. Kanalizace je kratší o 200 metrů. „Proč tomu tak je, nedokážu říct. My jsme u toho tehdy nebyli. Rozhodně ale nejde o nějaké fatální pochybení,“ domnívá se.

Zaplacení pokuty – neřešitelný problém

Liberec tíží dvoumiliardový dluh, který horko těžko splácí. „Čeká nás 12 až 15 nuzných let,“ uvedl Šolc v souvislosti se splácením dlužné částky. Zaplacení 400 milionů navíc by městu způsobilo prakticky neřešitelný problém. Proto se obrátilo na generální ředitelství cel se žádostí o prominutí sankce. Jiří Šolc je optimista. „Nezkrachujeme. Na devadesát devět procent to platit nebudeme,“ doufá.

Snad přijde nějaká úleva

I jindy kritická opozice tentokrát s výškou pokuty nesouhlasí. „Je nepřiměřeně přísná. Lze si jen přát, aby se městu podařilo dosáhnout nějaké úlevy,“ říká ekonomický expert Změny pro Liberec Jaromír Baxa. Což si jistě přejí i všichni Liberečané. Jinak městu hrozí bankrot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…