Politik ODS ministruje. Ve Varech berou Velikonoce vážně

09.04.2012 6:54

Není to tak zlé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podobně jako Vánoce, také podstatu Velikonoc převálcoval jejich komerční charakter. Ale překvapivě mnoho lidí stále dodržuje tradice, spojené s největšími církevními svátky, včetně pravidelné návštěvy kostela. Člen karlovarské ODS Ronald Němec zde dokonce pravidelně ministruje.

Politik ODS ministruje. Ve Varech berou Velikonoce vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

ParlamentníListy.cz se zajímaly, kdo dnes vlastně chodí do zdejších kostelů. V Karlových Varech je jich hned  několik, svůj kostel či modlitebnu zde má prakticky každá církev, kromě slavného římsko-katolického chrámu Máří Magdaleny zde stojí anglikánský kostel sv. Lukáše, nádherný pravoslavný chrám svatého Petra a Pavla a další kostelíky.


Hned na první pohled je zřejmé, že část návštěvníků tvoří zahraniční turisté a lázeňští pacienti, ostatně kvůli nim byla většina kostelů postavena. V neděli se na mši, která se koná třikrát denně, vystřídá několik stovek lidí, největší zájem je o dvě ranní. Večerní je zajímavá tím, že ji hojně
navštěvují zdejší domestikovaní Albánci.

Zbožná paní ředitelka

Z tváří zdejšího veřejného s politického života jsme v chrámu Máří Magdaleny narazili na ředitelku karlovarského divadla Danu Neumannovou:“ Velikonoce si bez návštěvy nedovedu představit, chodíme celá rodina na všechny velikonoční bohoslužby, dodržujeme přísný půst na Velký pátek. Byla jsem takto vychována,  do kostela chodím po celý rok, i několikrát týdně,“ řekla Dana Neumannová ParlamentnímListům.cz. Návštěva kostela jí pomohla překonat vážnou nemoc, kterou nedávno prodělala, vdávala se zde i její dcera.

Poctivý ministrant

Na otázku, zda v kostele potkává i zdejší politiky, nám Dana Neumannová prozradila: „Ani ne, ale výjimku tvoří Ronald Němec (ODS). Ten v kostele dokonce ministruje a vím, že přesto, že je vystudovaným doktorem práv, studuje ještě teologii. Na otázku, co ho k takovému překvapivému rozhodnutí přivedlo, nám Ronald Němec odpověděl:“ Jsem věřící, od malička, ministruji od svých čtyř let téměř každý den. A když jsem na cestách nebo v Praze, kde studuji, ministruji i v jiných kostelech. Víra je o vnitřním obsahu, o přesvědčení, že Bůh existuje. A také o tom rozumovém, musíte o tom něco vědět, tak jsem se rozhodl pro studium,i když jsem již samozřejmě přečetl mnoho odborné literatury.“ Ronald Němec si přitom nemyslí, že by byl nějakou zvláštní výjimkou: „V kostele potkávám řadu známých, lékařů, právníků, a podobně.“   

Starostka Bečova- tradice se vrací

Optimisticky vidí vztah veřejnosti k církevním svátkům i starostka Bečova Olga Haláková (KDU-ČSL). Připomeňme, že atmosféru tohoto  půvabného městečka ovlivňuje skutečnost, že je zde umístěn jeden z největších pokladů, jaké u nás existují- Relikviář svatého Maura. “ Velikonoční
i další tradice se u nás udržují, a snad i vrací, jako příklad mohu uvést masopust, počátek adventu, kdy rozsvítíme vánoční stromeček na náměstí s požehnáním místního faráře a s připomenutím původu svátku a tradic.“ Zajímalo nás, zda je ona sama věřící: “Nejsem praktikující křesťanka, ale já sama, a věřím, že i většina lidí, žiji podle základních pravidel křesťanství.“

Starostka si také pochvaluje, že spolupráce obce s církví je velmi dobrá, např. při získávání finančních prostředků na opravu kulturních památek. Ostatně, je to právě fascinující relikvie, v níž jsou uloženy ostatky kněze- mučedníka, která do obce přiláká ročně tisíce turistů a to nejen věřících.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…