Šéf exekutorů: Děláme špinavou práci pro stát, který na to nemá

29.04.2012 16:24

NA HRANĚ S XAVEREM Nový prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentoval práci svých kolegů, které v čele komory zastřešuje. I když povolání exekutora je podle něj zaměstnání jako každé jiné, je na něj v Čechách stále pohlíženo s velkým despektem.

Šéf exekutorů: Děláme špinavou práci pro stát, který na to nemá
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek v pořadu Hyde park

Rozhovor s Jiřím Proškem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Jsou dnešní exekutoři v něčem jiní než v minulosti?

Myslím, že jsou lepší. Jsou mnohem více opatrní. Momentální tlak na exekutory je tak enormní, že musí vážit na lékárnických vahách, zda dané rozhodnutí udělat či neudělat. Exekuce dnes vypadají určitě jinak a v jistém směru lépe.

Mají v současnosti soudní exekutoři výkon své funkce těžší?

Dá se říct, že ano. V případě sporných případů si exekutor musí shromáždit velké množství různých důkazů, aby si mohl dovolit danou věc postihnout. Typickým případem bývají nemovitosti, které jsou napsané na někoho druhého a je třeba zajistit si jasné důkazy, aby do toho exekutor, jak se říká, mohl jít.

V čem budou spočívat úpravy exekučního řádu, pakliže budou?

Doufáme, že exekuční řád projde modernizací. Platí sice deset let, ale exekuce se dělají podle občanského soudního řádu, který platí už víc jak dvacet let a způsoby tam obsažené už jsou dávno přežité. V době, kdy vznikly, vyšly v podstatě z komunistického práva. Vycházelo se z toho, že každý člověk má nějaký příjem, nějaké věci má doma a má například i účet ve spořitelně. To, že dlužníci nemají velké problémy s tím z exekuce utéci, odráží právě i zastaralý stav exekutorského řádu.

K jakým konkrétním úpravám dojde ve vztahu k početné skupině dlužníků, kteří si nabrali různé spotřebitelské úvěry a nyní nejsou schopni splácet? Těch bude asi mezi vašimi „zákazníky “ nejvíce.

Do určité míry. Našimi početnými „klienty“ jsou především lidé, kteří mají hromadu exekucí, tedy ti, kteří jsou spíše než pro exekuci zralí pro insolvenční řízení. Neřekl bych, že takový ten klasický „půjčkař“, který si vezme jednu půjčku a pak nesplácí, je typickým povinným. Buď jde tedy hlavně o lidi, kteří mají na sobě exekucí spoustu, nebo o neúspěšné podnikatele, kteří utíkají před svými věřiteli a exekutorem.

Co se týče konkrétních změn pro tzv. půjčkaře, měly by být exekuce rychlejší. Jelikož u této skupiny dlužníků se částky splácejí srážkami ze mzdy, není zde ani potřeba toho moc měnit. Plusem pro ně bude to, že exekuce bude rychleji ukončena, pokud bude zaplacena.

Cítíte ze strany státní moci podporu, nebo jen hlasy o regulaci exekutorů?

Na politické scéně jsou ve vztahu k exekutorům rozporuplné reakce. Jde jednoduše o oblíbené mediální a politické téma. Na druhou stranu komunikujeme primárně s ministerstvem spravedlnosti, z jehož strany cítíme určitou opatrnou podporu. Ministr Pospíšil několikrát jasně deklaroval názor, že exekuce jsou logickým vyústěním neplacených dluhů. Pokud dlužník nerespektuje soud, musí nastoupit exekutor, protože jinak si soudním rozhodnutím může věřitel leda tak vytapetovat. Je jasné, že ministr nemůže chválit některé problematické případy, ale je dobře, že je jasně řečeno, že exekutoři jsou potřební a nelze se bez nich obejít. Děláme špinavou práci pro stát, který ji není schopen zajistit vlastními silami.

Máte svůj vlastní exekutorský úřad. Jak často se potkáváte s případem, který lze nazvat lidskou tragédií?

Velmi málo. Zní to paradoxně, protože v médiích to vypadá, že jakákoliv exekuce je lidskou tragédií. Spíše se setkáváme s naprostou lidskou nezodpovědností a principiálními dlužníky. Je pravda, že jsem se několikrát potkal i s případy, které člověka zasáhnou a nad kterými přemýšlí, jestli daná věc je spravedlivá. Na druhou stranu exekutor tady není od toho, aby zkoumal, jestli věc je nebo není spravedlivá. Od toho je tady soud, ten rozhodne a my už pak pouze rozhodnutí vykonáme.

Čím to je, že se v médiích dozvídáme jen špatné příklady práce exekutorů? Není to i vaši špatnou komunikací navenek?

Je to v celku logické. Příběh, kde nejsou žádné lichvářské úroky, nikoho nezajímá, kdežto příběh, který končí smutným lidským koncem, je velmi přitažlivý. Je vcelku pochopitelné, že jedno procento příběhů, které se v rámci exekucí objevují, potom tvoří devadesát procent příběhů, o kterých se píše.

Nepředpokládám, že na výkony exekucí do bytů chodíte vy sám, bojíte se ale o své zaměstnance?

Na výkony chodím i já a už jsem jednou zažil situaci, kdy mě dlužník držel pod krkem. Máme ale statut veřejné osoby a je to naše práce. Nesetkáváme se pravidelně s násilím, byť v poslední době se to trochu stupňuje. Děláme svoji práci a dlužníci to většinou chápou. Exekuce není vybírání dluhů na základě vydírání a zastrašování. Jde o normální seriózní práci a každá exekuce by měla být provedena profesionálně a v klidu.

Velké téma pro vás exekutory jsou tzv. exekutorské zápisy, jelikož tato služba má údajně skončit. Jaký to má podle vás důvod?

Aktuálně je ve druhém čtení v parlamentu novela, která by exekutorské zápisy měla opravdu zrušit. Důvod, abych řekl pravdu, jsem nikdy nepochopil, respektive z vyjádření různých politiků mi nebyl nikdy zřejmý. Služba je požadovaná, exekutoři ji dělají často a dobře. Na rozdíl od jiné agendy nejsou navíc na exekutorské zápisy v podstatě žádné stížnosti. Opravdu nechápu, proč se má občanům služba odebrat.

Znamená to, že tento nástroj úplně zmizí?

Pokud novela projde, přejde tato služba výlučně na notáře. Z naší zkušenosti víme, že exekutoři jsou velice flexibilní a jsou ochotni sepsat zápis například i v sobotu dopoledne. Je otázka, jak by to do budoucna fungovalo.

Čím si tlak na odebrání této pravomoci exekutorům vysvětlujete?

Notářská komora o zrušení exekutorských zápisů usiluje dlouhou dobu, takže předpokládám, že to jde z této strany.

Takže je to kvůli kšeftu.

Řekl jste to vy.

Jak často se stává, že vám přistanou na stole stížnosti na vaše kolegy? Je to každodenní věc?

Je to relativně často, ale není to dennodenně. Stížností jsou řádově stovky, s tím že drtivá většina vyplývá z neznalosti dlužníků. Často se tak objevují například případy, kdy si dlužník stěžuje, že mu exekutor zablokoval účet ještě dřív, než mu bylo doručeno oznámení o exekuci. Dotyčnému se to samozřejmě může zdát divné, ale je to docela logické, protože pokud by tomu bylo naopak, dlužník by si mohl peníze na svém účtu vybrat a exekutor by pak na účtu nenašel už vůbec nic.

Exekutorská komora má nového prezidenta i nové prezídium. Jde o lidi, kteří jsou z gruntu vyměnění, nebo zde zůstali i „staré struktury“?

Všichni členové prezídia jsou lidé, kteří chtějí navázat na poslední tři roky práce prezídia pod vedením doktorky Tvrdkové. Rádi bychom dále pokračovali v duchu korektnosti a profesionality exekucí.

Co byste radil lidem, které potká exekuce poprvé v životě? Nemusí jít o občany, kteří by chtěli někomu ublížit, ale stala se jim tato nemilá záležitost například z nedbalosti.

Už více než dva roky provozujeme ve všech větších městech bezplatné exekutorské poradny, kde se mohou na cokoliv přijít zeptat nejen dlužníci ale naprosto kdokoliv. Dotazů je opravdu hodně, což může být způsobeno právě i složitým zněním exekučního řádu. Chceme proto v krátkém časovém horizontu spustit i internetovou poradnu, kde se budou moct lidé dotazovat na cokoli ohledně exekucí skrze webové stránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…