Soud zakázal vydat knihu o Petrovi Kramném. Zjistili jsme podrobnosti a víme, co za tím je

13.07.2014 18:37

V těchto dnech je na pultech kniha Vražda v Egyptě – Podivný případ Petra Kramného (nakladatelství Bondy). Jenže čtenáři mají smůlu. Její prodej, šíření a jakoukoli distribuci Městský soud v Praze zakázal. Důvodem má být údajné zneužití fotografie na obálce knihy. Jenže – kniha zmíněnou fotografii vůbec neobsahuje, ani na titulní straně, ani uvnitř.

Soud zakázal vydat knihu o Petrovi Kramném. Zjistili jsme podrobnosti a víme, co za tím je
Foto: red
Popisek: Skutečná obálka knihy o Kramném s řádně zakoupenou fotografií

Jde o druhý známý případ zákazu vydání knihy v České republice po revoluci roku 1989. První byl Mein Kampf od Adolfa Hitlera, nyní je to Vražda v Egyptě od Ondřeje Höppnera.

 „Při svém pátrání jsem se chtěl dostat co nejblíže k pravdě a zabránit tomu, že možná sedí nevinný člověk, který přišel o ženu a dítě. Člověk, který mohl spáchat jen to, že odjel s rodinou na dovolenou. Výsledek pátrání byl šokující a nitky vedou až do nejvyšších politických míst. Bulvární média ukazují čtenářům jen jednu stranu mince, jakýsi barvotiskový střípek. Kniha Vražda v Egyptě nabízí variantu, že vraždu spáchal někdo jiný,“ řekl ParlamentnímListům.cz autor knihy Vražda v Egyptě Ondřej Höppner.

V červenci 2013 zemřela na dovolené v Egyptě z dosud nezjištěných příčin Monika Kramná (36) a její dcera Klára (8). Otec rodiny Petr Kramný přežil a nyní je ve vězení kvůli podezření z dvojnásobné vraždy.

ParlamentníListy.cz vypátraly, že podnět k zákazu knihy dalo vydavatelství Czech News Center (dříve Ringier, vydavatel Blesku, Reflexu atd.). V návrhu na předběžné opatření CNC uvedlo, že v knize Vražda v Egyptě byla použita fotografie jejího zaměstnance fotografa Karla Kopáče pořízená v Karviné roku 2023.

Nehledě na to, že stroj času nebyl dosud vynalezen – zmíněná fotografie v knize není. Soud sice nemá povinnost si tuto skutečnost zjišťovat, ale šlo tak učinit jediným telefonátem. Vydavatelství CNC (Blesk), které vyzvalo k zákazu knihy, tak uvedlo soud v omyl a není jasné, zda záměrně, nebo nechtěně. Podle informací, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, chystá deník Blesk na konci srpna vydání své knihy o kauze Petra Kramného. 

Zákaz vydávání knihy může mít nedozírné následky pro nakladatelství Bondy, které předpokládalo, že kniha Vražda v Egyptě se stane nejprodávanější knihou roku s prodeji až 50 tisíc výtisků. Kniha je již na pultech a její další osud není jasný – zda bude stažena nebo knihkupci doprodají zásoby. Je ale zřejmé, že kvůli zákazu knihy určitě nedojde k předpokládaným dotiskům.

Na titulní straně knihy Vražda v Egyptě vyšla fotografie Petra Kramného řádně a doložitelně zakoupená od agentury ČTK. Snímky si nejsou ani podobné – na fotografii ČTK je Petr Kramný obličejem ke čtenářům a je zabarvený do ruda. Na černobílé fotografii deníku Blesk je Kramný z profilu.

Problém může být i v obsahu zakázané knihy. Ta totiž představuje jinou verzi případu než Bleskem propagovaný příběh, že vrahem Moniky a Klárky je Petr Kramný. Pátrání po vrahovi dovedlo autora až do nejvyšších míst a případ tak dostal mezinárodní rozměr. Není tedy vyloučeno, že vydavatelství CNC (Blesk) mohlo být při snaze knihu zakázat pouhým prostředníkem. 

Vydavatelství Bondy se obrátilo na advokátní kancelář Adama Černého a proti předběžnému opatření na zákaz distribuce knihy se odvolává. I kdyby soud zákaz zrušil, může to ale trvat řádově měsíce a vydavatelství i autor utrpí velké finanční ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…