Stejně ten hajzl půjde, je mi jedno na čem. A šel. Další zajímavosti stran vlivného člena ČSSD, policistů a Langerova přítele

22.03.2016 8:40

Policie začala stíhat podnikatele a vlivného místopředsedu prostějovské ČSSD Jaroslava Králíka. Vyšetřovatelé ho začali stíhat poté, co mu již loni v červenci obstavili na účtu 916 tisíc korun. Kauzu ale již loni v létě probíral náměstek Krajského ředitelství olomoucké policie Karel Kadlec s Ivanem Kyselým, podnikatelem a přítelem bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera. Oba jsou stíháni v jiném případu, který Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nazval operace Vidkun.

Stejně ten hajzl půjde, je mi jedno na čem. A šel. Další zajímavosti stran vlivného člena ČSSD, policistů a Langerova přítele
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Takzvaná kauza Králík je přitom jednou z věcí, kvůli kterým si Kadlec s Kyselým vyslechli obvinění. ParlamentníListy.cz získaly v této souvislosti útržky z obvinění v kauze Vidkun, které se týkají Králíkovy kauzy.

„Vedeme trestní řízení proti padesátiletému muži z Prostějovska, ale vzhledem k probíhajícímu šetření nebudeme prozatím sdělovat bližší informace,“ sdělil serveru Aktuálně.cz policejní mluvčí Josef Bednařík. Králík serveru řekl, že byl obviněn už v lednu, k detailům stíhání se nechtěl vyjadřovat. Serveru však již loni na podzim popsal, že bezmála jeden milion mu policie zmrazila kvůli vyšetřování kauzy spojené s miliardovou výstavbou kanalizace pro moravské obce.

Dokument ke stažení ZDE

Králík si 916 tisíc korun vyfakturoval za rady investorovi projektu, firmě Vodohospodářská zařízení Šumperk, kterou společně ovládají města a obce v regionu. Dnes již bývalí manažeři firmy pak ale na Králíka podali trestní oznámení kvůli podezření, že si poradce účtoval fiktivní práce, píše server. Králík považuje trestní stíhání za „zcela nesmyslné“.

Souvislost s takzvanou olomouckou kauzou, ve které policisté zatkli a obvinili dvojici čelných olomouckých policistů Karla Kadlece a Radka Petrůje, hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) a podnikatele Ivana Kyselého, není náhodná. V odposleších, které Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pořídil, například Kadlec říká Petrůjovi, že Králíka je potřeba stíhat „za každou cenu“. Králíka však nakonec neobvinila olomoucká policie, jejíž kriminálce Petrůj šéfoval, ale detektivové ze Šumperka.

„Plukovník Karel Kadlec dne 13. 2. 2015 v době 14:37 – 15:07 naléhal ve své kanceláři z pozice přímého nadřízeného na plukovníka Radka Petrůje, aby v trestní věci podezřelého Králíka bylo do měsíce vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání, následně během jednání svůj požadavek stupňoval a navrhoval vydání usnesení do tří týdnů,“ stojí například v textu sdělení obvinění.

„Plukovník Karel Kadlec dne 17. 6. 2015 během schůzky v hotelu Janiš vyzradil Ivanu Kyselému, že Služba kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství Olomouc stále nebyla schopna zahájit trestní stíhání podezřelého Králíka, neboť vyslýchané osoby nechtějí mluvit, ta jeho kráva ho nevyslechla, ale stejně ten hajzl půjde, je mu jedno na čem,“ vyslechli detektivové ÚOOZ.

Podnikatel Jaroslav Králík má pověst lokálního politického šíbra, který umí zařídit nazařiditelné. Tato jeho dovednost mu přihrála řadu vlivných přátel, ale, logicky, i řadu nepřátel. Mezi nepřátele řadí zmiňované policisty z Olomouce, stíhané v kauze Vidkun. Králík s médii povětšinou nekomunikuje, ale serveru Aktuálně.cz loni v říjnu tvrdil, že je jedním z těch, které kriminalisté chtěli záměrně poškodit.

Králík Aktuálně.cz řekl, že zablokování peněz v bance je už druhým pokusem, jak ho začít stíhat. Poprvé se to podle něj nepodařilo při vyšetřování stavby kanalizace v Kostelci na Hané. Šlo o součást obřího projektu Horní Pomoraví II za 1,8 miliardy korun, jehož většinu platí EU. Králík v Kostelci radil radnici, jak dosáhnout na dotaci. Dodnes nechápe, proč se o něj policie zajímala.

Projekt v Kostelci byl podle něj „zkoumán ze všech stran“. „Přestože byla zjevná snaha uvrtat mě do nějakého trestného činu, tak se to nepovedlo. Policie případ v polovině roku odložila,“ popsal Králík s tím, že auditoři z Ministerstva financí a z Nejvyššího kontrolního úřadu považují projekt za efektivní a bezproblémový.

Na to poukazuje i advokát obviněného policisty Radka Petrůje Tomáš Vymazal. Odmítá, že by jeho klient s Králíkovým případem nějak manipuloval, navíc kauzu skutečně odložil, takže nesplnil zadání „stíhat Králíka“. Petrůj pouze odložení o dva týdny zdržel, a to podle Vymazala z pádného důvodu. Nechával totiž prověřit „nový poznatek“. Podle dostupných informací mělo jít o sdělení od finančního úřadu.

Ani ne měsíc po odložení případu ale přišel pro Králíka další problém: loni v červenci mu policie obstavila na účtu 916 tisíc korun – opět kvůli vyšetřování kauzy spojené s miliardovou výstavbou kanalizace pro moravské obce. Zmrazený milion Králík vyfakturoval za rady investorovi projektu, firmě Vodohospodářská zařízení Šumperk, kterou společně ovládají města a obce v regionu. Králíkovo angažmá v projektu ovšem vyvolávalo velmi negativní emoce. Dnes již bývalí manažeři firmy pak ale na Králíka podali trestní oznámení kvůli podezření, že si poradce účtoval fiktivní práce. „Kolik vyvedl bývalý předseda představenstva (Dostál) z VHZ přes firmu FAIPON ke svému kamarádovi Králíkovi?“ táže se například na serveru šumperský.rej.cz jeden z diskutujících.

Králík za vším viděl spiknutí dnes stíhaných olomouckých policistů Kadlece a Petrůje. „Možná se jednalo o to, kdo byl ochoten vyslyšet příkaz pana Kadlece; a jestliže se mě nepodařilo obvinit v jedné kauze, tak se hledala další,“ domníval se Králík.

Jenže šumperský případ se zablokovaným necelým milionem na účtu nevyšetřovali krajští detektivové z Olomouce, ale kriminální policie ze Šumperka a zpočátku se o věc zajímal i ÚOOZ.

Přesto se Králík serveru Aktuálně.cz vloni na podzim dušoval, že jde o šikanu, protože šumperští policisté jsou těm olomouckým podřízeni. Veškeré práce pro vodohospodáře prý může doložit. Peníze dostával podle svých slov za poradenství podle odpracovaných hodin. „Nebyly to žádné absurdnosti, moje práce je doložená písemnými dokumenty, jsou na to řádné faktury a odvedená DPH,“ dodal.

Králíka se tehdy zastal předseda představenstva společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk Petr Suchomel. „Existuje přes tisíc stran e-mailů včetně příloh s komunikací o tom, co pan Králík udělal,“ uvedl Suchomel. Postavil se tak proti názoru svých předchůdců, podle nichž Králík pro firmu nic neudělal. Firma e-maily vytiskla a policii předala. Detektivy ale ani tato aktivita o Králíkových poradenských aktivitách nepřesvědčila. Obvinění, o kterém se bavili stíhaní olomoučtí policisté a podnikatel Ivan Kyselý, nakonec stejně padlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…