Televizní lidový soud Václava Moravce! Exministr Ivan Langer se neudržel

23.12.2013 15:01

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta zveřejněním záznamu ze zadržení Jany Nagyové v pořadu České televize Otázky Václava Moravce pořádně hnul žlučí expremiéru Petru Nečasovi. Nad jeho postupem ale žasne i bývalý ministr vnitra Ivan Langer, protože je přesvědčen, že ředitelé jednotlivých policejních složek se mají zpovídat ze své práce nadřízeným, jimiž rozhodně nejsou televizní diváci ani moderátor ve studiu.

Televizní lidový soud Václava Moravce! Exministr Ivan Langer se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Přísloví o chození pro vodu a utrženém uchu džbánu se naplnilo v případě bývalého předsedy vlády Petra Nečase. Tak dlouho expremiér osočoval policii z brutality a estébáckých metod při zatýkání jeho tehdejší milenky Jany Nagyové, až došla trpělivost řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi. Ten přišel jako host do pořadu České televize Otázky Václava Moravce a umožnil odvysílání části ze zhruba dvacetiminutového záznamu červnového zatýkání tehdejší šéfky Nečasovy kanceláře.

Šéf ÚOOZ k tomu prý přistoupil proto, aby ukázal, že ze strany detektivů šlo o profesionální a standardní postup, a aby se tak bránil proti výrokům o nepřiměřeném zásahu. „Nastala doba, abychom se i my začali bránit a nebyli srovnáváni s gestapem a Státní bezpečností,“ komentoval Robert Šlachta v diskusním pořadu České televize, proč se k takovému kroku odhodlal.

Nečas mluvil o hovadském chování policistů

Nepochybně měl na mysli výroky expremiéra Petra Nečase, který za zatčení své milé rozdával rány na všechny strany. Osočil státní zástupce, že si dopředu naplánovali scénář. „Měli připraveného soudce na konkrétním okresním soudu. Vědomě počítali s tím, že osmačtyřicetihodinová vazba doběhne o víkendu, takže dopředu věděli, který soudce bude mít službu. Měli připraveného soudce – bývalého člena ODS, bývalého policistu. Splnil všechno, co se po něm chtělo,“ uvedl Petr Nečas v nedávném rozhovoru pro časopis Reflex.

Vyprávěl i o zkušenostech své novomanželky s vazbou, kde byl podle něj výrazný rozdíl mezi profesionálně se chovající Vězeňskou službou a policisty, kteří ji měli v rukou prvních 48 hodin. „Toho kontrastu mezi humánním chováním Vězeňské služby a v některých aspektech až hovadským chováním policistů si v poslední době všímá víc lidí,“ navezl se Petr Nečas do příslušníků policie.

Podle exministra vnitra má policii reprezentovat jen její prezident

„Ty první dny policie používala estébácké metody, normální psychické násilí. Jana prodělala trauma a dodnes je v pravidelné péči klinického psychologa,“ dodal ke stíhání své nyní už manželky. V těch nejbrutálnějších obrazech popisoval i její zatčení či domovní prohlídku. „Když to moje žena vyprávěla své psycholožce, paní doktorka jí odpověděla: ´To jsou metody StB a gestapa, jakkoliv bez použití fyzického násilí´,“ vykládal expremiér.

Ponechme teď stranou Nečasovu zášť vůči policii, kterou neměl v oblibě ani v minulosti, o čemž svědčí jeho památný výrok, že o tom, kdo bude ve vládě, nebude rozhodovat žádná parta plukovníků. Zastavme se ale u toho, jak v této kauze postupoval ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. „Dlouhodobě zastávám názor, že policii má vůči veřejnosti reprezentovat policejní prezident, maximálně jeho náměstek, a nikoliv ředitelé jednotlivých policejních složek,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr vnitra Ivan Langer Šlachtovu přítomnost v ČT.

Televizní lidový soud byl nejen nevkusný, ale i nepřijatelný

„Z tohoto důvodu a priori nesouhlasím s jejich účastí v diskusních pořadech. Jejich nadřízenými, kterým se mají zpovídat a zodpovídat ze své práce, nejsou televizní diváci ani moderátor ve studiu, nýbrž policejní prezident, případně ministr vnitra a ve výjimečných případech poslanci gesčního výboru Parlamentu,“ upozorňuje bývalý šéf silového rezortu.

„Umím lidsky pochopit touhu vyjádřit se k něčemu, s čím nesouhlasím, ale zvolená forma – televizní lidový soud – je z mého pohledu nejenže nevkusná, ale i nepřijatelná! Policejní práce není soutěž Miss sympatie. O její kvalitě či nekvalitě ve svém důsledku rozhoduje dozorující státní zástupce a soud, ne televizní porota,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ivan Langer.

Zkrácený záznam byl pečlivě sestříhán a počítačově upraven

Na rozdíl od jeho pohledu je ten Nečasův navíc ovlivněn silnými emocemi, které zveřejněný záznam v České televizi ještě více rozjitřil. Množství nasazených policistů i použité prostředky označil expremiér v reakci pro časopis Týden za naprosto neadekvátní, podle něj by stačili dva policisté v civilu. Na záznamu prý není ani vidět, kolik policistů bylo ještě u aut před domem. „Jako by jeli zatýkat Kajínka nebo někoho takového,“ durdí se Petr Nečas.

Navíc upozornil, že policie zveřejnila jen zkrácený záznam, který byl podle něj zjevně počítačově upraven. „Čili ze 48 hodin nám pan Šlachta pustil 4 minuty a 15 sekund, pečlivě vybraných a sestříhaných. I tak dosvědčující nasazení tolika policistů proti osamocené ženě, která byla beztrestná, nikdy nebyla spojována s žádnou trestnou činností ani nevlastnila zbraň,“ nepřestává se expremiér podivovat nad tím, jak zatčení proběhlo.

Zveřejněné video narušilo svobodu osobnosti a lidská práva Nagyové

Navíc se mu vůbec nezamlouvá samotné zveřejnění videa policií. „Tuto věc jsme již předali právníkům, protože je to vážné narušení svobod osobnosti a zveřejňovaní záběrů je minimálně nestandardní,“ sdělil Nečas časopisu Týden a jeho právník Josef Lžíčař prohlásil pro televizi Prima, že zveřejnění záznamu považuje za útok na lidská práva Nagyové. „Oni ukáží odposlechy z trestních řízení, pouští se záznamy a vlastně ten člověk je dehonestován dříve, nežli soud rozhodne o tom, jestli se stal trestný čin či nikoliv,“ uvedl Lžičař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…