To zas bude: Miloš Zeman znovu vytáhl větu o kalašnikovu. Když mluvil o Angele Merkelové

06.10.2016 12:20

Prezident Miloš Zeman se setkal v rámci posledního dne návštěvy Zlínského kraje se studenty Střední průmyslové školy v Otrokovicích. Řeč přišla na brexit, prezidentské volby v USA i zesnulého prezidenta Slovenské republiky Michala Kováče.

To zas bude: Miloš Zeman znovu vytáhl větu o kalašnikovu. Když mluvil o Angele Merkelové
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

„I když nejsem technický typ, tak právě proto jsem si lidí s technickým nadáním vážil. Buď ho máte, nebo nemáte, ale každopádně jej můžete v sobě zkusit probudit. A mohou vzniknout vědci, technici nebo i podnikatelé, jako je Tomáš Baťa,“ vzpomněl na podnikatele ze Zlínského kraje Zeman. „Vždycky je špatné, když člověka nutíte, aby studoval něco, co ho nebaví. A on je pak nešťastný celý zbytek života,“ dodal ke studentům. On dle svých slov dělá politiku, kterou studovat nelze. „Ale je měřitelná volebními výsledky,“ vyzval studenty, aby šli k volbám. „Protože tím pomůžete skutečným politikům, ať už v krajských, nebo v parlamentních volbách, aby měli úspěch,“ sdělil. Lidé by si měli podle Zemana uvědomit, že pokud nadávají na politiku a nešli k volbám, nadávají především sami sobě.

Zeman následně hovořil o dvou formách zahraniční pomoci. „Když je někde humanitární katastrofa, považuji za normální, že pomůžeme. Ale v případě, že se snažíme jen zvýšit komfort nějaké země, paradoxně brzdíme rozvoj dané země, která by si měla pomoci sama,“ řekl a vyjádřil se ke sbírání víček, které pak pomáhají postiženým. „Pokusme se o to, aby zde ohrožené děti nebyly. A až potom jděme dál. Děláte-li to obráceně, vystupujete v televizi a jste humanističtí,“ zmínil ironicky Zeman.

Anketa

Jak se vám líbily oslavy narozenin Václava Havla?

hlasovalo: 7619 lidí

Řeč přišla i na zesnulého slovenského prezidenta Michala Kováče. „Samozřejmě jsem poslal kondolenci panu prezidentu Andreji Kiskovi. Měl jsem s ním však velmi malý vztah. Pan prezident Kováč, jak jistě víte, zpočátku podporoval Vladimíra Mečiara, pak se s ním rozešel,“ vzpomínal na Kováče Zeman. Vzpomněl i na uneseného syna Michala Kováče. „Zásluha pana prezidenta Kováče spočívala v tom, že se dokázal postavit mečiarismu,“ dodal.

Další otázka z řad studentstva přišla na německou kancléřku Angelu Merkelovou a její přijetí uprchlíků. „Paní Merkelovou mohou za její politiku potrestat především voliči. To je demokracie. Politik může být donucen k odstoupení buď svobodnými volbami, nebo kalašnikovem,“ vzpomněl na svou větu, za niž byl pranýřován, Zeman. Jak zdůraznil, preferuje první variantu. V souvislosti s Merkelovou dodal, že si všímá klesajících preferencí. 

Jaké bylo Zemanovo nejtěžší rozhodnutí v politice? „Nejde o rozhodnutí, ale o systematickou dlouhodobou práci, sérii rozhodnutí. Tou nejtěžší aktivitou nebyla aktivita premiéra, ale předsedy ČSSD, která měla asi 7 procent preferencí a dostala se na 32 procent. V čem byla podstata rozhodnutí? ČSSD byla opoziční stranou. Existovala široká pohodlná cesta – být konstruktivní opozicí. Ta druhá, úzká a nepohodlná cesta spočívala v radikální kritické opozici. Tak jsme se vydali tou úzkou cestou, ale ta cesta šla nahoru. Ta široká cesta klesala do kolaborace. A některé kolaborující strany již zanikly,“ vzpomněl Zeman.

Řeč přišla i na prezidentské volby v USA. „Vyhraje buď Donald Trump, nebo Hillary Clintonová. Já, kdybych byl občanem USA, volil bych Donalda Trumpa, a to z toho důvodu, že jeho postoj vůči islámskému radikalismu je vyhraněnější než postoj Hillary Clintonové. Průběh amerických voleb můj názor nikdy a nijak neovlivní,“ odvětil Zeman s tím, že průzkumy jsou vyrovnané, a tak je nutné se nechat překvapit.

„Chtějícího osud vede, nechtějícího táhne. A mě to táhlo. A já jsem si říkal, jako Jack Nicholson v Přeletu nad kukaččím hnízdem, že to zkusím. A ono to vyšlo. Nepotkala mě lobotomie, aspoň zatím,“ odvětil Zeman na otázku, proč se chtěl stát prezidentem.

Tradiční byla i otázka na brexit. „Ztratí obě strany – jak Velká Británie, tak Evropská unie. Velká Británie může například přijít o Skotsko, Evropská unie přišla o čistého plátce,“ domnívá se Zeman.

Závěrem se Zeman vyjádřil k S. O. S. vesničkám pro děti z dětských domovů. „Při vší úctě dětské domovy nemohou poskytnout tu veškerou péči. V S. O. S. vesničkách jsou tety, které jim poskytují větší rodinnou péči. Rozhodně tím ale nechci urážet dětské domovy, vážím si péče, která je v nich poskytována. Vážím si i pěstounů,“ uzavřel. 

A nechyběl ani vtip pro studenty, kdy prezident vyprávěl o sobě a Klausovi, kteří se dostanou do pekla. Klaus za trest musí žít s ošklivou babicí, kdežto Zeman je trestem pro modelku Claudii Schiffer. Poté se již hlava státu podepsala do pamětní knihy a odvezla si dary od vedení školy. Mimo jiné dostal 51% destilát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…