Vyhozená úřednice hovoří o rozkrádání a hrozící katastrofě. Víme, co s tím udělá nový Babišův ministr

21.01.2014 7:51

Odvolaná ředitelka úseku kontroly staveb Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslava Pošvářová v rozhovoru pro Týden.cz promluvila o uplácení úředníků, miliardových škodách státu v případě dálnice D47 a Lochkovském mostě v Praze, který se prý může zřítit. Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) považuje její odvolání za nešťastné a ParlamentnímListům.cz sdělil, jak chce situaci řešit. ŘSD označilo slova Pošvářové za nepodložená nařčení.

 Vyhozená úřednice hovoří o rozkrádání a hrozící katastrofě. Víme, co s tím udělá nový Babišův ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Anketa

Koalice zamýšlí vyměřit stoprocentní daň na majetek některých obviněných, který nelze prokázat. Je to správné?

97%
3%
hlasovalo: 9033 lidí

Miloslava Pošvářová pracovala jako předsedkyně komise dálnice D47, připravovala celou strategii řízení soudního sporu včetně zajištění důkazů. „Stát by, jak se domnívám, spor vyhrál. A proto jeden z úkolů, který vedení dostalo, byl zlikvidovat mě. To se jim podařilo," uvedla pro on-line deník Týden.cz bývalá ředitelka úseku kontroly staveb Ředitelství silnic a dálnic. Podle ní v případě dálnice D47 státu vznikla škoda kolem tří miliard korun.

Současně poukázala na okolnosti naznačující, že někdo z úředníků, politiků či lidí, kteří rozhodují, jsou podpláceni stavebními firmami. „Bezesporu je firmy platí a platí je dodnes. Vím také, že lidé v ŘSD nechtěli podepisovat příkazy ředitele, který jim nařizoval, že mají krást, takže teď mi všichni tito lidé volají," řekla dále Pošvářová.

Peníze šly prý stranám

Peníze podle Pošvářové mohly odtékat do politických stran. „Ano, to si myslím. Ve chvíli, kdy strany či některé skupiny a zájmová lobby zjistily, že bych mohla být šéfkou ŘSD, nastaly největší ataky," prohlásila v rozhovoru.

V souvislosti se stavbou Lochkovského mostu na Pražském okruhu Pošvářová pak upozornila na možná rizika. ŘSD stavbu reklamovalo kvůli šíření trhlin ve svarech, šíření trhlin v betonové desce, rozpadu vozovky a odlupování nátěru celé povrchové vrstvy. „Je potřeba to řešit, jinak bude problém. Zhotovitel reklamaci uznal. Teď jsme právě měli začít jednání, ale to skončilo. Nyní už to nikdo řešit nebude. Je to průšvih," dodala. Nastat prý podle ní může cokoli, dokonce nevyloučila ani zřícení mostu.

Stavební firmy si ochočily politiky

Poslanec TOP 09 František Laudát, který krátce působil na Ministerstvu dopravy, v reakci pro ParlamentníListy.cz označil odvolání Pošvářové za krajně nešťastný krok. „Překvapilo mě, že ji pan Kočica odvolal. Považuji to za krajně nešťastný krok. Pokud vyžadovala precizní práci, tak za ní plně stojím. Já jsem byl ten, kdo bil na poplach už v minulém volebním období bez ohledu na to, že jsem byl poslancem koaličních stran. Upozorňoval jsem tehdy na dramatický úpadek kvality silničních staveb. Stavební firmy si zkrátka ochočily politiky,“ sdělil odborník na dopravu.

K Lochkovskému mostu pak doplnil: „Nechce se mi věřit, že by byl most tak mizerně postavený. V takovém případě by nebylo vydáno kolaudační rozhodnutí.“

Jak to vidí budoucí ministr?

I budoucí ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař považuje odvolání Pošvářové za nešťastné, dokonce, jak sám uvedl, za hranicí současných pracovně právních předpisů. „Jsem přesvědčen o tom, že paní Pošvářová je nepochybně odborník na mostní ocelové konstrukce. Co se týká analýzy stavu kvality prací dodávaných stavebními firmami, tak udělala velký kus práce,“ zastal se odvolané ředitelky úseku staveb. A dodal, že však neví o tom, že by situace na Lochkovském mostě byla natolik vážná, aby hrozilo zřícení konstrukce. „To byla pro mě novinka, když jsem to zaregistroval.“

Podrobnosti o tom, jak chce jako budoucí ministr dopravy vážná obvinění úřednice řešit, prozradit nechtěl. „Nejprve je třeba důkladné analýzy a pak rozhodnout tak, aby se škody, které mohly vzniknout, eliminovaly, a byla vyvozena odpovědnost vůči těm, kteří tento stav způsobili,“ vyjádřil se opatrně Prachař.

ŘSD: Nepodložená nařčení, měla už dávno podat trestní oznámení

ParlamentníListy.cz oslovily také ředitele ŘSD Pavla Kočicu. Ten skrze svou mluvčí vzkázal: „Generální ředitel může těžko komentovat ničím nepodložená nařčení paní Pošvářové. Pokud něco takového zaznamenala, měla už dávno podat trestní oznámení a ne to vytahovat náhodou zrovna ve chvíli, kdy byla odvolána,“ reagovala tisková mluvčí ředitelství Nina Ledvinová.

Za návrat Miloslavy Pošvářové na Ředitelství silnic a dálnic vznikla petice. Podepsaly se pod ni už více než tři stovky lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…