Zeman v ČT poslal vzkaz Sobotkovi: Schvalte zákon dřív, než se pověsí první babička

01.06.2014 13:55

Stomiliardový schodek, se kterým počítá návrh státního rozpočtu na příští rok, prezidentovi nevadí. Miloš Zeman to uvedl ve dnešních Otázkách Václava Moravce s tím, že za důležité považuje, zda se zvýší, či sníží investiční výdaje. Vládu pochválil za úmysl zavést porodné i na druhé dítě, naopak jí vytknul oddalování zákona o sociálním bydlení.

Zeman v ČT poslal vzkaz Sobotkovi: Schvalte zákon dřív, než se pověsí první babička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman v této souvislosti uvedl, že zákon o sociálním bydlení by měl být přijat dříve, než se „oběsí první babička“. Vládě také doporučil, aby se důchody nevalorizovaly poměrným způsobem, ale stejnou částkou všem.  

Prezident si také posteskl, že jej sice všichni ujišťují, že zákon o prokázání původu majetku je součástí vládního prohlášení, ale četl ho prý třikrát a ani jednou jej tam nenašel.

Schodek sto miliard korun, se kterým počítá návrh státního rozpočtu na příští rok, Zemanovi nevadí. „Více záleží na tom, jak uděláte strukturu výdajů,“ poznamenal s tím, že se nemůžeme divit, když je nyní velký přebytek státního rozpočtu, když v období od ledna do dubna tohoto roku klesly investiční výdaje o 16 procent. „To je strašné číslo, pane Moravče,“ poznamenal.

Politici mají až nemravně vysoké platy

Připustil, že nyní, v období před komunálními a senátními volbami, jsou politici v pokušení slibovat všechno všem a investice chtějí odsunout až na dobu, kdy přijde hospodářský růst. „Jenže růst se může dostavit až s investicemi,“ uvedl prezident. V této souvislosti zmínil, že vytknul bývalému ministrovi financí Jiřímu Rusnokovi, že sice snížil schodek rozpočtu na 80 miliard, ale oněch ušetřených dvacet miliard neutratil na investice, čímž podlomil dynamiku ekonomiky na další dva až tři roky.

Prezident by snížil platy politikům. Přiznal, že tento krok sice mnozí označí za populistický, ale podle něj mají politici platy až „nemravně velké“.  Ilustroval to na svém případu. Přestože třetinu svého platu odvádí na fond na splácení státního dluhu, nijak mu to neuškodilo. „A vypadám pohuble, mám na sobě hadry?“

Služební zákon nebude vetovat. Pokud ovšem nebude mít „zvěrský“ pozměňovací návrh

Hlava státu se vyjádřila i k tomu, zda bude vetovat služební zákon. Podle něj naštěstí už neplatí původní návrh, který počítal s tím, že úředníci by neskládali úřednické zkoušky, pokud už ve státní správě pracují. Takové ustanovení by Zeman považoval za nesmyslné. Podle něj nakonec asi bude přijata nová verze, podle níž nebudou muset skládat zkoušky ti státní úředníci, kteří alespoň tři roky úspěšně pracují ve státní správě. Otázkou ale je, kdo bude státní úředníky vzdělávat. Zeman by si přál, aby byla založena obdobná škola, kterou mají na vzdělávání státních úředníků ve Francii. „Náklady s tím spojené by se vyplatily, protože nebudete mít ve státní správě pitomce,“ podotkl Zeman.  

Závěrem pasáže věnované služebnímu zákonu uvedl, že jej nevetuje, pokud nebude obsahovat „zvěrský pozměňovací návrh“.  

Zeman naznačil, že Marvanová není žádná hrdinka

Krátce zmínil i probíhající spor mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) a její náměstkyní Hanou Marvanovou. Uvedl, že pokud by ho obě dámy požádaly, přijme je. Primárně je to ale záležitost premiéra. Naznačil ale, že by Marvanová měla odejít. Jednak uvedl, že „vyšší bere“, tedy že ministr má právo svého náměstka odvolat, a jednak zmínil to, že Marvanová jako předsedkyně Unie svobody přispěla k tomu, že tato strana zanikla. A ve zřejmé narážce na to, že část médií prezentuje Marvanovou jako bojovnici proti korupci, ještě podotkl: „Nemám rád, když se z lidí dělají hrdinové, a oni těmi hrdiny nejsou.“

Zeman znovu připomněl, jak moc mu záleží na přijetí zákona o prokázání původu majetku. Česká televize si nechala v této souvislosti u agentury TNS AISA zpracovat průzkum, z něhož vyplývá, že polovina lidí by požadovala, aby se povinnost přiznávat původ majetku vztahovala na každého, kdo vlastní majetek za více než pět milionů korun. Zeman ale prohlásil, že by se zmíněné přiznání mělo vztahovat na ty, kteří vlastní majetek za dvacet a více milionů. Výsledek průzkumu prezident okomentoval slovy, že lidé se zřejmě domnívali, že se zmíněná suma týká jen hotových peněz, nikoliv například nemovitostí. „Nebuzerujme zbytečně lidi,“ varoval prezident před příliš nízkou hranicí pro podávání přiznání původu majetku.

Prezidentovi vadí, že Telička působil v NWR

V diskusi přišla řeč i na to, kdo by měl být českým eurokomisařem. Zcela zavrhl Pavla Mertlíka, kandidáta ČSSD. Uznal, že Pavel Telička, kandidát ANO, má jeho sympatie proto, že se mu stala křivda. Špidlova vláda jej totiž jmenovala na celé pětileté funkční období, když ale Špidla musel na post premiéra rezignovat, musel mu v Bruselu uvolnit místo. Zároveň ale Zeman na minulosti Teličky vidí skvrnu v podobě jeho působení pro Bakalovu firmu NWR. Za kompromisního kandidáta by považoval kandidátku lidovců Zuzanu Roithovou, která prý podle jeho informací udělala v Evropském parlamentu „spoustu užitečné práce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…