Maturity skončily. Studenti budou znát výsledky příští týden

07.06.2011 20:56

Dnešek byl posledním dnem státních maturit. Jejich výsledky pak budou známy do půlnoci čtvrtka, 9. června, studenti se je dozví příští týden.

Maturity skončily. Studenti budou znát výsledky příští týden

Ústní zkoušky probíhaly v květnu, písemné pak začaly minulý týden. Došlo ovšem i k několika aférám, například testy z češtiny, angličtiny, matematiky a chemie unikly na internet, naštěstí ale až poté, co skončily samotné testy. Přesto je s průběhem maturity ministr školství Josef Dobeš spokojený.

„Učitelé to velmi dobře zvládají. Teď je potřeba do půlnoci 9. června dostat všechny vyhodnocené protokoly, abychom je mohli zkontrolovat a připravovat vysvědčení," řekl k dalšímu postupu v maturitách Dobeš. Kromě klasického vysvědčení dostanou studenti i protokoly, kde budou jejich výsledky v procentech.

Sledujeme téma Státní maturity

Neuspělo 20 procent

Ministr nyní odhaduje, že je vyhodnocena asi polovina testů. A předpokládá se, že u státních maturit neuspěla pětina studentů. Ti sami si přesto často stěžovali na některé otázky. Připadaly jim příliš jednoduché nebo neosvědčovaly znalosti potřebné pro daný předmět. Například otázka „Byl rabi Löw žid, nebo muslim?" spadala do českého jazyka a literatury.

Studenti, kteří neuspějí, budou maturitní zkoušky opakovat na podzim. Ministr Dobeš chce s vysokými školami vyjednat pro tyto studenty podmínečné přijetí, neboť maturitní vysvědčení dostanou až v září nebo říjnu, kdy na několika univerzitách již začne akademický rok.

Olomouc je proti

Dobešův nápad o podmínečném přijetí se ale nezamlouvá třeba Univerzitě Palackého v Olomouci, ta prý nemá zájem čekat na výsledky opravných termínů maturit.  

Předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn neskrává jisté pochyby. „Ta nejtěžší fáze teprve přijde a to vyhodnocení maturit teprve ukáže, jestli se skutečně Cermatu a panu Zelenému podařilo odstranit všechny chyby, které identifikovala maturitní generálka," řekl na Radiu Impuls.

Státní maturity byly připravovány 14 let a stály celkem 680 milionů korun.

Čtěte více:

Odstartovala písemná část státních maturit

Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se

Státní maturity. Není to můj vysněný model, říká Dobeš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…