Dobeš podlehl tlaku. Zveřejní maturitní testy již ve středu

13.06.2011 21:19

Ministr školství Josef Dobeš podlehl tlaku veřejnosti a přislíbil, že na začátku prázdnin zveřejní zadání testů státních maturit. Výsledky testů se nedočkaví maturanti dozvědí již tuto středu, tedy necelý týden před předáním vysvědčení.

Dobeš podlehl tlaku. Zveřejní maturitní testy již ve středu

Většinu maturitních zadání přitom již na svých stránkách zveřejnila společnost EDUin. Dobešovo gesto je tak podstatné především proto, že se ministr a CERMAT konečně odhodlali oficiálně čelit oponentuře svých testů.

„Chceme vyvrátit poslední pochybnosti," komentoval své rozhodnutí ministr Josef Dobeš. Podle ředitele CERMATU Pavla Zeleného již společnost podrobila testy analýze. Odborníci prý z testů vyškrtli čtyři nejednoznačné otázky - po jedné ze zadání zeměpisu, ruštiny, němčiny a z českého jazyka pro žáky se speciálními potřebami.

Psali jsme:
Státní maturity provázejí podivné věci, říká tajemně expert

SLEDUJEME Státní maturity

Za zveřejnění testů podle Dobeše stát zaplatí jen v příštím roce o dva či tři miliony korun navíc. Původní plán totiž počítal s tím, že některé otázky se v zadáních testů objeví i v dalších letech. Po zveřejnění však budou muset odborníci CERMATU vytvořit zcela novou sadu otázek.

Odborníci zpochybňují nekvalitu maturity

Zadání maturitních testů byla v poledních týdnech pod silnou palbou kritiky studentů i odborné veřejnosti. Lidé poukazovali především na nejednoznačnost řady otázek. Test se přitom připravoval celých 14 let a spolykal již 680 milionů korun.

V souvislosti se vzniklými komplikacemi ministr Dobeš připustil, že uvažuje i odvolání Zeleného z postu ředitele CERMATu.

Čtěte také:
Ministr Dobeš: V příštím roce bude státní maturita jednodušší a přátelštější 
Dobeš si maturity chválí. Začátkem července zveřejní všechny testy  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…