Běhu se žlutou stužkou se letos zúčastní rekordní počet běžců

15.03.2018 13:11

Letošního třetího ročníku Běhu se žlutou stužkou (Yellow Ribbon Run), který upozorňuje na téma obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí, se zúčastní téměř 600 běžců. Jde o rekordní počet osob podporujících druhou šanci pro lidi, kteří si odpykali trest odnětí svobody a usilují o návrat k normálnímu životu. Loni běželo 374 běžců a v roce 2016 pouhých 32 lidí. První ze závodů – půlmaraton – poběží sportovci s připnutou žlutou stužkou už 7. dubna.

 Běhu se žlutou stužkou se letos zúčastní rekordní počet běžců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Na tiskové konferenci ke slavnostnímu zahájení letošního ročníku dne 22. března zazní i nová píseň, kterou pro Běh se žlutou stužkou složili sami odsouzení. Zahraje ji hudební kapela složená z vězňů z Kuřimi. Oficiální nahrávka pak vznikne v novém studiu kapely The Tap Tap.

Závody Běhu se žlutou stužkou – půlmaraton, maraton, 2RUN a štafety – se poběží v dubnu až červnu, a to jako součást závodů Běžecké ligy RunCzech. Bok po boku se jich účastní vězni, bývalí odsouzení, oběti trestných činů, ředitelé a manažeři firem, zaměstnavatelé lidí s trestní minulostí, státní úředníci, lidé z neziskových organizací, sportovní fanoušci a desítky dalších. Cílem projektu je vytvářet pracovní příležitosti pro lidi s trestní minulostí, propojovat je s širší komunitou a tím přispívat k prevenci kriminality, snížení míry recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti.

„Mám velkou radost, že startujeme už třetí ročník běhu a počty běžců i podporovatelů rostou. Je to známka pro pracovníky ve vězeňství, že když se naše náročná práce propojí s pomocí lidem po propuštění z vězení, můžeme významně přispět ke snížení procenta recidivy. Pro samotné odsouzené je to signál, že když na sobě budou tvrdě pracovat a chtít, svoji druhou šanci žít slušný život dostanou. Poběžme tedy společně vstříc lepším zítřkům,“ vyzývá ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou a zakladatelka projektu Yellow Ribbon Run Gabriela Slováková. Podle ní se po třech letech ukazuje, že projekt Yellow Ribbon opravdu začíná fungovat. „Jen loni naši partneři z řad zaměstnavatelů vytvořili 296 pracovních míst pro vězně a 96 pracovních míst pro propuštěné vězně. Jsem za stále větší podporu moc ráda,“ doplnila.

Motto Běhu se žlutou stužkou zní „uteč předsudkům“ a „dej druhou šanci“. Právě předsudky propuštěným vězňům škodí podle odborníků víc, než si myslíme. Velkým hendikepem bývalých vězňů při hledání zaměstnání je záznam v Rejstříku trestů, kvůli kterému jsou u zaměstnavatelů často odmítáni. Z lidí propuštěných z vězení, kterých bylo jen loni téměř 11 500, má tak podle propočtů šanci získat jen část těch, kteří jsou motivovaní pracovat.

„Situace se ale díky nízké nezaměstnanosti a postupné osvětě zlepšuje. Zaměstnavatelé stále ve větším počtu zjišťují, že i lidé s trestní minulostí mohou být dobrými zaměstnanci. Yellow Ribbon Run nejen že propojuje konkrétní lidi s trestní minulostí s konkrétními zaměstnavateli, poskytuje ale také klientům pracovní poradenství a pomáhá jim s celkovou orientací zpátky na svobodě,“ doplňuje ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

„Pokud pomáháme lidem propuštěným z vězení získat práci a vrátit se zpět do běžného života, pomáháme tím i sami sobě. Tím, že se začlení zpět do společnosti, tak klesá riziko, že znovu spáchají nějaký trestný čin. Yellow Ribbon Run je jedním z projektů, kterým se snažíme na tuhle problematiku upozornit, a zvýšit tak šanci na nový začátek těm, co o to stojí,“ vysvětluje ředitelka RUBIKON Centra Dagmar Doubravová.

První ze závodů, pražský půlmaraton, poběží v dubnu se žlutou stužkou 73 běžců, z toho devět vězňů z celkem osmi věznic, jeden bývalý odsouzený, 14 zástupců firem, zaměstnanci z rezortu justice a další. Celkové množství běžců se žlutou stužkou napříč všemi závody letos vyšplhá podle organizátorů na 600.

„S celým týmem RunCzech jsme stáli u zrodu fantastického projektu Yellow Ribbon Run a samozřejmě v jeho podpoře pokračujeme i letos. Na tom, že si lidé zaslouží dostat druhou šanci, se vůbec nic nezměnilo, a já jsem velmi rád, že právě běhání může pomoci lidem začít nové životy. Běhání je prostě skvělý sport, což říkám vlastně už víc než dvacet let,“ doplňuje prezident RunCzech a předseda komise silničních běhů IAAF Carlo Capalbo.

Projekt Yellow Ribbon spoluorganizuje Vězeňská sužba ČR, nezisková organizace RUBIKON Centrum, Probační a mediační služba a agentura RunCzech. Záštitu převzali ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí a veřejná ochránkyně práv. Letošním generálním partnerem běhu je pojišťovna D.A.S Rechtsschutz AG, zlatým partnerem je firma Kostelecké uzeniny a.s., stříbrnými partnery jsou United Bakeries a.s., Lion Products s. r. o. a Futaba Czech s.r.o. Bronzovými partnery jsou firmy Arriva Transport Česká republika a.s. a Hamerník s. r. o.

Partneři, kteří podpořili jednoho běžce z řad odsouzených nebo bývalých odsouzených, jsou také Jipocar Obaly, s. r. o., Haki a. s., Agro Jevišovice a. s., Martin Cavar – spojovací materiál, Rohde, spol. s r. o., Veolia Česká republika, a. s., WSM – Czech Republic s. r. o., Still ČR spol. s r. o. Další podporu poskytli Lighthouse o. s., Dermacol a. s., Banh-mi-ba a Tesco. Mediálním partnerem je Evropa 2.

Termíny závodů se žlutou stužkou:

  • sobota 7. 4. 2018 - Sportisimo 1/2Maraton Praha
  • neděle 6. 5. 2018 - Volkswagen Maraton Praha
  • středa 13. 6. 2018 – O2 Pražská štafeta

Můžete nás podpořit a registrovat se ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…