Národní muzeum otevírá v Národním památníku na Vítkově novou výstavu Druhý život husitství

15.05.2016 18:26

V Národním památníku na Vítkově mají návštěvníci od 14. 5. 2016 možnost zhlédnout novou výstavu nazvanou Druhý život husitství.

 Národní muzeum otevírá v Národním památníku na Vítkově novou výstavu Druhý život husitství
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Ta přibližuje jednotlivé proměny vnímání husitského hnutí v moderních dějinách české společnosti od zrodu moderní husitské tradice v první polovině 19. století až po využití této tematiky v ideologii komunistické diktatury. Výstavu bude možné navštívit až do 26. března 2017. Národní památník na Vítkově patří mezi jedno z mála míst, které mělo významný vliv na utváření historického vědomí. Husitství je patrně tím nejvýznamnějším historickým obrazem, který je spojen s tímto monumentem.

„Národní muzeum chce právě na tomto symbolickém místě návštěvníkům přiblížit vnímání husitství a jeho proměny v moderních dějinách a poukázat na jejich význam při utváření české národní identity,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Prostřednictvím výstavy „Druhý život husitství“ je představen vznik a rozšíření husitské tradice do populární kultury i do národního hnutí v kontextu formování moderního českého národa v 19. století. V tomto období byly domy zdobeny husitskými motivy, podle husitských hrdinů byly pojmenovávány i ulice a čtvrti a dokonce jim byly odhalovány vlastní pomníky. Historické události 20. století posléze přinesly další proměny ve významu, interpretaci a užití husitské tematiky. Z ideologie národní se stala rovněž ideologie státní. Husitská látka však vzbuzovala i bouřlivé diskuse uvnitř samotné české společnosti. Dějiny tohoto mýtu jsou tedy i dějinami vztahu českého národa k vlastní minulosti a jejím interpretacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …