Středočeský kraj prezentuje podpořené obnovené památky

27.06.2015 8:29

25. června byla v chodbách jezuitské koleje Galerie Středočeského kraje (GASK) slavnostně zahájena putovní výstava Památky s příběhem.

 Středočeský kraj prezentuje podpořené obnovené památky
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

25. června byla v chodbách jezuitské koleje Galerie Středočeského kraje (GASK) slavnostně zahájena putovní výstava Památky s příběhem. Vernisáže se účastnil mimo Jany Šorfové, ředitelky GASK, Vojtěcha Lásky, ředitele Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze a Jana Žižky, vedoucího odboru péče o památkový fond Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Středočeský kraj věnuje svému kulturnímu dědictví trvalou pozornost. Přestože nemůže najednou zajistit prostředky na rekonstrukce tisíců kulturních památek na svém území, v souladu se schválenou Koncepcí podpory památkové péče se snaží přispívat na jejich obnovu využitím krajských prostředků, evropských fondů a rozsahem mezi kraji unikátním grantovým programem. Touto výstavou upozorňujeme na několik příkladů finanční pomoci kraje v letech 2010 - 2014,“ zahájil akci radní Štefek.

Putovní výstava bude dále vystavena v příspěvkových organizacích a na dalších místech

Pan Žižka se poté při prohlídce podrobně rozhovořil o prezentovaných objektech. Mezi nimi nechyběl příběh Pivovaru v Lobči, zámku v Křinci, Františkánského klášteru v Hájku v Červeném Újezdu, vodního mlýnu v Malých Kyšicích, morového sloupu v Chlumíně, kostela sv. Klimenta v areálu hradiště Levý Hradec v Roztokách, ale ani památník padlým v 1. a 2. světové válce v Pečicích nebo stodola z Durdic ve skanzenu v Kouřimi, fara v Dolní Krupé nebo velké projekty kraje – zámek v Roztokách u Prahy nebo Jezuitská kolej v Kutné Hoře.

Všechny vybrané objekty byly rekonstruovány s pomocí investičních prostředků Středočeského kraje, evropských fondů nebo s pomocí dotačních titulů Středočeského kraje.

Putovní výstava, na které spolupracoval Středočeský kraj s Národním památkovým ústavem, bude dále vystavena v příspěvkových organizacích kraje a na dalších místech.

V GASKu bude výstava k vidění do konce července 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…