Česká centra: Jan Cága a česká fotografie ve světě

10.06.2012 19:58

České centrum Madrid zve na výstavu fotografa Jana Cágy, která se uskuteční ve výstavním sále FNAC Callao v centru Madridu od 12. 6. do 31. 7. 2012 v rámci prestižního festivalu PhotoEspaňa 2012.

Česká centra: Jan Cága a česká fotografie ve světě
Foto: czechcentres.cz
Popisek: Česká centra - logo

Jan Cága za svůj cyklus Swimmers with a disability obdržel na loňském ročníku PhotoEspaňa cenu Ojo de Pez za lidský rozměr svého fotografického dokumentu o plavcích s různými tělesnými postiženími. V této soutěži se představilo více než 700 fotografů z více než 50 zemí světa.

Věra Zátopková, ředitelka Českého centra Madrid: “Jsme velmi rádi, že se fotografie Jana Cágy představí právě v rámci 15. ročníku Photo Espaňa, jednoho z nejdůležitějšího evropských festivalů fotografie, který každoročně zhlédne více než 700.000 návštěvníků. Výstavní sál FNAC Callao patří rovněž k velmi navštěvovaným místům, navíc se těší velkému zájmu odborného publika.”

15. ročník festivalu PhotoEspaňa proběhne od 6. 6. - 22. 7. a nabídne přes 70 fotografických výstav, které představí více než 300 umělců ze 45 zemí světa.

Výstava je organizována ve spolupráci ČC Madrid, PhotoEspaňa a FNAC.

JAN CÁGA

Narodil se v roce 1976 ve slováckém Hodoníně. Vystudoval průmyslový design na VUT v Brně a poté se živil jako grafický designer. Od prvních fotografických pokusů ještě na střední škole postupem času přešel k utváření jasně koncipovaných, tematicky spjatých fotografických celků. Své cesty do zahraničí  a    středoevropském regionu cíleně podniká za konkrétním tématem a s předem promyšleným fotografickým konceptem. Dokumentuje hlavně globální proměny ve společnosti, ale také soudobé či environmentální problémy.

Jako externí fotograf spolupracuje s fotoagenturou Isifa Image Service, deníkem Lidové noviny a několika společenskými magazíny. Za svoji práci obdržel několik cen Czech Press Photo 2011, Award of Excellence na Pictures of the Year International, Grand prize na festivalu PhotoEspaňa 2011 Ojo de Pez Award of Human Values a další.

Z aktuální nabídky programu Českých center v oblasti fotografie:

České centra Milán ve spolupráci s Museem Risiera di San Saba v Terstu pořádá v pořadí již druhou fotografickou výstavu Jana Lukase, který pobýval se svou rodinou v roce 1965 v uprchlickém táboře Risiera di San Saba, v místě kde se původně nacházel koncentrační tábor. Soubor snímků, jednoho z nejvýznamnějších představitelů české fotografie, zachycuje život v Itálii a v utečeneckých táborech očima politického uprchlíka. Výstava Italský deník bude k vidění v Terstu od 12. července do 4. listopadu 2012.

Václav Šedý, ředitel Českého centrum Milán:

„Nynější zájem o fotografickou tvorbu Jana Lukase svědčí o tom, že etický obsah jeho díla neztratil na svém významu ani po desetiletích. Dlouho neznámé fotografie jeho italského deníku se až dnes a při této příležitosti stávají součástí společné historie České republiky, Itálie a města Terstu.“

České centrum Haag zve na pátý ročník Mezinárodního fotografického bienále GRID2012 Amsterdam, které potrvá do 1. července 2012. Bienále prezentuje nejen současnou vizuální tvorbu renomovaných mezinárodních tvůrců, ale i díla českých fotografů: Daniely Dostálkové, Evžena Sobka a Tomáše Pospěcha.

Hana Schenková, pověřena řízením Českého centra Haag: „České centrum Haag je partnerem amsterdamského fotobienále již potřetí a zároveň je i kurátorem české účasti. Letos má Česká republika tři expozice na třech různých místech. Tématem letošního ročníku je Urbanistická realita pod lupou – Zamyšlení nad změnami chování a prostoru. Čeští fotografové se mezi konkurencí fotografů z více jak 30 zemí určitě neztratí.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí 3 kontinentů.

Realizují výstavy, filmové přehlídky, kurzy českého jazyka, literární akce, scénická vystoupení, zahraniční rezidenční stáže a press tripy, street akce, podporují českou účast na mezinárodních festivalech a veletrzích kreativních průmyslů, zprostředkovávají kontakty a organizují další programy na podporu mezinárodní spolupráce, které ročně v celé zahraniční síti čítají přes 3000 akcí a oslovují více jak 1.5 mil návštěvníků ve světě. Více na www.czechcentres.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …