ČEZ zahájil proces uplatnění záruky Světové banky

22.11.2012 9:41

Vzhledem k opakujícím se nepředvídatelným a nyní i protiprávním krokům ze strany Albánie, jenž mají negativní dopad na činnost distribuční společnosti ČEZ Shperndarje, podnikla dnes Skupina ČEZ první kroky k uplatnění záruky Světové banky.

ČEZ zahájil proces uplatnění záruky Světové banky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Vůči Albánii jsme nyní vznesli požadavek na náhradu škody, který je krytý zárukou Světové banky,“ říká Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. Tímto byla započata 60tidenní perioda, ve které se strany mohou dohodnout. Pokud se tak nestane, je možné záruku uplatnit. „Nyní již jasně došlo k porušení práv distribuční společnosti. Situace je velmi vyhrocená,“ vysvětluje Pleskač.  Záruku Světové banky si společnost ČEZ vyjednala před vstupem na albánský trh jako prostředek ochrany investic v  nekonsolidovaném podnikatelském prostředí. Sahá do výše 60 milionů euro.

Dnes také albánský Energetický regulační úřad oficiálně uvědomil společnost ČEZ Shperndarje, že započal řízení o odebrání její licence. Zahájení této procedury může ve svém důsledku vést k ukončení činnosti ČEZ Shperndarje. V takovém případě se bude Skupina ČEZ snažit ochránit investici prostřednictvím mezinárodní arbitráže.  

V pátek 16. 11. se společnost ČEZ Shperndarje  po řadě neúspěšných jednání s albánskou stranou rozhodla k zastavení dodávek elektrické energie všem albánským státním vodárnám, které dlouhodobě neplatí za elektřinu. Odpojování však začala bránit albánská policie, která dokonce šest zaměstnanců ČEZ Shperndarje zadržela na základě trestního oznámení vodáren o zneužití pravomoci. Takové jednání je v zásadním rozporu s albánskou legislativou, distributor má dle ustanovení regulátora plné právo přerušit dodávky elektrické energie těm, kteří neplatí účty za elektřinu.

V sobotu 17. 11. byl však ČEZ Shperndarje bezprecedentním rozhodnutím soudu nucen opět začít vodárny a další státní instituce připojovat. Tímto se snažil předejít dalším pokutám, ač neoprávněným, a tudíž prohlubování finanční ztráty. Proti tomuto nařízení podá ČEZ Shperndarje odvolání.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…