Daruj krev s Českým rozhlasem: První letošní sérii odběrů krve

15.03.2013 10:12

Ve středu 13. března proběhly první letošní podporované odběry krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem.

Daruj krev s Českým rozhlasem: První letošní sérii odběrů krve
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Projekt podpořili na transfuzních odděleních čtyř pražských nemocnic a na dalších osmi místech v regionech ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové a Olomouc. V regionech je započítána také Plzeň, kde odběry proběhnou o týden později, ve středu 20. března.

V Praze odběry krve probíhaly během dopoledne. Mimo sídla transfuzních stanic mohli zájemci darovat také přímo v budově rozhlasu ve Vinohradské 12. Tuto část odběrů již po několikáté zajistila vojenská nemocnice z pražských Střešovic. „V rozhlase včera darovalo krev 28 lidí. Možnosti využili zaměstnanci, kterým vyhovuje, že odběry vlastně přichází za nimi, ale i naši posluchači. Ti většinou přicházeli s komentářem, že už nad darováním uvažují léta, jen se nemohli odhodlat. A když ráno slyšeli naši výzvu, povzbudilo je to a řekli si, že je tedy ten správný čas. To je pro nás velká satisfakce a dobrý pocit ze smysluplné činnosti,“ vyjadřuje se k akci Jakub Čížek, mluvčí Českého rozhlasu.

Český rozhlas Plzeň tradičně spolupracuje s transfuzní stanicí místní fakultní nemocnice.  Ta pro tentokrát požádala o posun termínu o jeden týden. Celkový počet úspěšných odběrů krve tedy za týden ještě naroste.

Ostatní stanice Českého rozhlasu zvaly dárce k odběrům do prostorů spolupracujících transfuzních stanic nebo oddělení krajských nemocnic. Český rozhlas Olomouc spolupracuje hned na čtyřech místech v regionech, ČRo Brno zaštiťuje kromě odběrů v Brně také ty v krajské nemocnici ve Zlíně. Dlouhodobou spolupráci si chválí i v nemocnici v Hradci Králové.

Celkem během včerejška darovalo krev 673 lidí, z toho 78 úplně poprvé. Příští týden k celkovému počtu přibudou ještě plzeňští dárci.

Český rozhlas si neklade za cíl přivést co největší počet dárců v jeden den. Snaží se maximálně spolupracovat se zdravotnickými zařízeními a vycházet vstříc jejich potřebám. Smysl projektu je zejména v šíření osvěty, zprostředkovávání informací a bourání mýtů a obav z odběrů krve.

Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra, v čele s Martinou Sáblíkovou. Partnerem a soustavným podporovatelem projektu je již od loňského roku společnost Albert.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve. 

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…