SOCR ČR: Koncese – další nařízení, které nic neřeší

19.03.2013 12:57

Podzim loňského roku se do historie České republiky nesmazatelně zapsal metanolovou kauzou. Vláda ČR slíbila řešení, kterého jsme se dočkali až nyní, téměř po půl roce. Připravovaný návrh má zvýšit ochranu spotřebitelů a výrazně eliminovat černý trh s alkoholem. Zavedení koncesí na prodej lihovin však dle našeho názoru bohužel aktuální situaci na trhu neřeší.

SOCR ČR: Koncese – další nařízení, které nic neřeší
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

Podle dosud stanovených pravidel totiž bude moci koncesi získat téměř kdokoli. O povolení tak bude moci zažádat každá osoba starší 18 let s čistým trestním rejstříkem, což je podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR zcela nedostačující podmínka.

SOCR ČR již dlouhodobě upozorňuje na to, že veškerá opatření k prodeji alkoholu budou nedostatečná, pokud alespoň v dané oblasti nebude zavedena povinná evidence tržeb maloobchodu a pohostinství. Udělování koncesí na prodej tvrdého alkoholu by však mělo mít jasně daná pravidla. „Samotné zavedení koncesí problémy s černým trhem nevyřeší, a to právě díky velmi benevolentně stanoveným podmínkám. Obchodníci a restauratéři společně s výrobci a dalšími institucemi proto navrhují, aby koncesi získal pouze prodejce, který vede řádné, nejlépe podvojné účetnictví, je plátcem DPH a řádně registruje své tržby. Jen tak je možné vymýtit nelegální prodeje a zároveň narovnat podmínky na trhu, kde poctiví podnikatelé zatím bohužel často doplácejí na ty nepoctivé,“ říká Zdeněk Juračka – prezident SOCR ČR.

O zpřísnění podmínek se tak zasazují i sami zástupci obchodu a pohostinství, jelikož se jedná o jednu z jejich hlavních priorit – tedy ochranu spotřebitele. A tento fakt přeci musí bezesporu převažovat nad důvodem administrativní pseudobariéry. Nabízí se zde i souvislost s obdobnou situací ohledně dohledatelnosti toku potravin, kdy bezesporu dobrá práce dozorových orgánů přijde téměř vniveč, pokud nelze prokázat, zda potraviny prodané konečnému spotřebiteli (ať již v obchodě či v restauraci) byly legálně a regulérně nakoupeny.

K zajištění tohoto požadavku však novela živnostenského zákona neobsahuje příslušné zmocnění pro příslušné ministerstvo k vydání vyhlášky tuto oblast upravující. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proto vyzývá předkladatele zákona i Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, aby tento nedostatek, v rámci projednávání uvedeného legislativního návrhu, odstranili.

„Je nám smutno z toho,  jak rychle se zapomíná na předsevzetí, jež byla nastolená v době, kdy se alkoholová krize řešila. Státní orgány s potěšením přijaly naší operativnost i ukázněnost a je nutno podotknout, že jsme tím přispěli k  rychlému vyřešení dané situace. Avšak nyní, když je problém zažehnán, státní orgány zase rychle zapomněly, co slíbily pro nápravu a neopakování něčeho podobného. Selhal kontrolní systém státních orgánů a zaplatili to podnikatelé.

Nyní si k nápravě vymyslel stát koncesi, a protože jí může dostat skoro kdokoli, pak je taková koncese pouze další papír, který si podnikatel potřebuje  založit do svého šanonu. Pokud jsou stejným způsobem řešeny problémy s růstem ekonomiky, pak se nedivím, že se žádný nedostavuje“, dodává Pavel Hlinka – viceprezident pro cestovní ruch SOCR ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…