CzechMed: Vstup nových výrobků na trh ohrožen? Možná

28.04.2013 20:32

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, je účastníkem diskusí k otázce optimálního nastavení HTA (Health Technology Assessment) v České republice. Co zavedení HTA bude znamenat pro průmysl zdravotnických technologií? Ovlivní zavedení HTA vstup nových výrobků na trh? Co je cílem celého HTA v České republice?

CzechMed: Vstup nových výrobků na trh ohrožen? Možná
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

 

V současné době je Česká republika jednou z posledních zemí v EU, kde proces HTA není formalizován. Zahraniční spolupráce prostřednictvím sítě ustavené dle Směrnice 24/2011/EU pomůže nejen vyprecizovat vlastní metodologii, ale představuje i možnost čerpat ze zkušeností HTA jiných zemí.  Jen těžko je možné zakonzervovat medicínu v její současné podobě a ignorovat vědeckotechnický pokrok.

Pokud existuje v zahraničí ideální model HTA, tak je ideální právě v té dané zemi a při místních souvislostech a není tím pádem přenositelný. Metodu HTA by měl optimálně zpracovávat zahraniční odborník, který má mnohaleté zkušenosti a zároveň není zatížený lokální historií a současností.

„V nejbližší budoucnosti nás čeká ještě hodně práce, především v hledání odpovědí na otázky - 1/ Role HTA – má být před nebo po uvedení výrobku na trh? Bude HTA představovat bariéru vstupu? 2/ Ujasnit si rozsah zaměření HTA – kolik případů ročně bude zpracováno, kolik se tímto způsobem posoudí? 3/ Návaznost, posouzení a rozhodnutí o úhradových mechanismech. Jak bude vypadat HTA pilot? Pokud díky posouzení HTA nevpustíme do úhrad nějaký postup, výrobek či lék, bude se dělat ověřovací fáze? Za jakých podmínek a kdy? To všechno dnes nevíme,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Proces HTA je potřeba ještě citlivě vyladit.

1/ Co je špatného na inkrementální inovaci? S trochou nadsázky můžeme říci, že sice s protézou z roku 1800 nás spíše pustí v tramvaji sednout, ale kvalita života je výrazně omezena. 

2/ Požadavek na dvojitě slepou randomizovanou studii u zdravotnických prostředků je nemožný. To dáme pacientovi protézu z roku 1920 a budeme zkoumat, zda si toho všimne?

Zájmem CzechMed je především srozumitelný přístup na trh a do systému úhrad. Určitou neznámou představují zájmy ostatních účastníků, kteří do procesu HTA vstupují. Myslím tím především zájmy státu či konkrétních administrátorů, kteří o proces HTA budou pečovat, zájem zdravotních pojišťoven, které hledají možné cesty jak raději neplatit nic z toho, o čem se domnívají, že nemusí, Národní referenční centrum, které disponuje informacemi, ale nedává je k dalšímu zpracování a zkoumání. V neposlední řadě jsou zde i zájmy institucí, které budou všechny podklady HTA zpracovávat.

Vidíme, že dosavadní proces zavádění HTA v České republice je plný kontrastů. 1/ Chceme HTA, ale nemáme na to peníze, protože žijeme v období úspor. 2/ Budujeme strukturu, ale nesmí to tak vypadat, že vytváříme nový úřad. 3/ Chceme, aby posouzení HTA bylo podkladem pro rozhodnutí, ale neumíme to napojit na ostatní rozhodovací procesy, které dnes existují v oblasti výkonů, léků i zdravotnických prostředků.

Czechmed vnímá situaci tak, že je příliš mnoho otevřených otázek na to, abychom vzhlíželi k blížícímu se HTA s klidem.

* * *

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…