ASEKOL: Recyklací elektrospotřebičů Češi ušetřili pitnou vodu na 42 dní

27.05.2013 13:11

Češi recyklací elektra za loňský rok ušetřili 9 milionů tun ropy, 198 tisíc MWh elektrické energie a 885 milionů litrů vody. To vše v době, kdy neustále roste cena těchto komodit. Čechům se tak podařilo přispět životnímu prostředí ještě větší měrou než v roce 2011. Vyplývá to z nejnovější analýzy environmentálního vyúčtování neziskové organizace ASEKOL.

ASEKOL: Recyklací elektrospotřebičů Češi ušetřili pitnou vodu na 42 dní
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

„Díky občanům České republiky ASEKOL sběrem a recyklací televizí, monitorů a drobného elektra v ČR jen za loňský rok uspořil například více než 9 milionů litrů ropy, které mají v současnosti hodnotu přes 123 milionů korun, nebo skoro 198 tisíc MWh elektřiny, což je spotřeba celé České republiky za více než jeden den,“ říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. Zároveň se ušetřilo 885 milionů litrů vody, což odpovídá množství, které celé Česko vypije za 42 dní. Ušetřená ropa by pro změnu vystačila na 3 225 cest kolem rovníku automobilem s běžnou spotřebou.

Čísla vyplývají z environmentálního vyúčtování, které ASEKOL každoročně připravuje. „Vyúčtování vychází z tzv. LCA (Life Cycle Assessment) analýzy, která hodnotí vlivy sběru, dopravy a zpracování televizorů, PC monitorů a  drobného elektra až do okamžiku finální recyklace,“ vysvětluje Hana Ansorgová. ASEKOL v těchto dnech rozesílá výsledky obcím, aby se každý občan dozvěděl, kolik ušetřil.

Výsledky sběru za rok 2012 ASEKOL přepočetl na ušetřenou energii, suroviny a vodu, a také na emise skleníkových plynů do ovzduší a produkci odpadu.

Konkrétně se jednalo o téměř 17 140 tun odevzdaných vysloužilých spotřebičů – 453 tisíc televizorů, 185 tisíc monitorů a 4 165 tun drobného elektra.

„Ukazuje se, že recyklace elektra může přispět k řešení problémů se zásobami zdrojů, jako je voda nebo ropa,“ říká Ansorgová. „Už zpětný odběr a recyklace 100 mobilních telefonů uspoří elektrickou energii za více než 2 200 korun nebo ropu potřebnou pro ujetí 417 km automobilem. Získávání druhotných surovin recyklací je navíc pro životní prostředí mnohem šetrnější, než těžba primárních surovin přímo ze Země,“ doplňuje Ansorgová.

Mezi kraji dopadl v environmentálním vyúčtování v přepočtu na obyvatele nejlépe Zlínský kraj, kde se podařilo sběrem elektroodpadu za loňský rok například snížit produkci CO2 o 5,7 kg na jednoho občana. Takové množství CO2 vyprodukuje automobil za 37 km jízdy. Na druhém místě skončila Vysočina, třetí je Praha.

Přínos sběru a recyklace televizí, monitorů a drobného elektra pro životní prostředí v roce 2012 v ČR

Úspora produkce skleníkových plynů díky vytříděným televizorům, monitorům a drobnému elektru v jednotlivých krajích ČR v roce 2012

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7, 8, 9 a 10).

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2012 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…