ATO: Tendr na peoplemetry byl v pořádku

07.06.2013 18:35

Antimonopolní úřad vydal v pondělí 3. června 2013 rozhodnutí, kterým zastavil správní řízení vedené s Asociací televizních organizací (ATO) ve věci veřejné zakázky na projekt elektronického měření televizní sledovanosti. Úřad přezkoumal postup veřejné zakázky a nezjistil důvody pro uložení sankce.

ATO: Tendr na peoplemetry byl v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Výběrové řízení na nového realizátora peoplemetrového měření  bylo vyhlášeno v roce 2011. Na základě podnětu anonymního stěžovatele zahájil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zadavatelem ATO správní řízení, které nyní svým rozhodnutím zastavil. Řízení bylo vedeno pro podezření z nedodržení zákonného postupu při zadávání veřejné zakázky s následným uzavřením kontraktu.
 
 ATO vybírala realizátora měření mezi čtyřmi uchazeči:  GfK Czech, ACNielsen Czech Republic, TNS AISA a Mediaresearch. V průběhu řízení vyřadila jednoho uchazeče pro výrazné překročení nejvýše přípustné nabídkové ceny (TNS AISA), další  dva uchazeči byli vyřazeni  pro formální nedostatky, a sice GfK Czech a ACNielsen Czech Republic. Hodnotící komise doporučila zadavateli k přijetí nabídku společnosti Mediaresearch, která jako jediná splnila veškeré zadávací podmínky stanovené zadavatelem a předepsané zákonem o veřejných zakázkách. Členy ATO byly v té době společnosti CET 21, Česká televize, FTV Prima a AKA.
 
 Společnost AC Nielsen má realizovat od ledna 2014 v České republice paralelní měření TV sledovanosti.  V tendru ATO však její nabídka neprošla kontrolou úplnosti nabídek oprávněně, jak konstatoval ÚOHS ve svém rozhodnutí. Rozbití jednotné výzkumné měny je českým trhem vnímáno negativně.  Roman Mrázek z výzkumného oddělení televize Prima upozornil na důležitost rozhodnutí ÚOHS pro mediální trh. „Rozhodnutí ÚOHS, kterým zastavil správní řízení ve věci veřejné zakázky na Projekt elektronického měření sledovanosti televizního vysílání, vítáme a považujeme ho za zcela zřejmé potvrzení skutečnosti, že veřejná zakázka probíhala transparentně a přísně v souladu s platnými zákony. Zároveň věříme, že toto rozhodnutí zásadně přispěje ke zklidnění situace na trhu a všem subjektům vyšle signál, že tato jediná jednotná televizní měna je, byla a bude pevná, důvěryhodná a vysoce kvalitní.
 
  „Antimonopolní úřad rozhodl podle očekávání“, shrnul stručně Ludvík Jubánek, zástupce Asociace komunikačních agentur.
 
 „Vítám rozhodnutí Antimonopolního úřadu, které potvrdilo, že postup zvolený většinou členů Asociace televizních organizací byl zcela v souladu se zákonem a že už není sebemenších pochyb o průběhu a výsledku tendru na elektronické měření sledovanosti,“ říká prezident ATO a generální ředitel České televize Petr Dvořák.
  
 Pro vedoucí výzkumu ČT a členku hodnotící komise Renatu  Týmovou je rozhodnutí ÚHOS jednoznačným potvrzením, že v rámci veřejné zakázky elektronického měření sledovanosti bylo postupováno korektním způsobem.  „Pro mne osobně je rozhodnutí osobní a morální satisfakcí“ dodala Týmová. Předsedkyně hodnotící komise ATO Kristina Taberyová pozoruje dnes výzkumné dění na mediálním trhu  s odstupem a jistým nadhledem, nicméně konstatuje, že je „pyšná na všechny  kolegyně a kolegy, kteří se ctí ustáli tak složitou a nepříjemnou situaci a dostáli profesionální i lidské cti“.
 
 Rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…