AOPK ČR: Čas kvetení křivatců je tady

19.03.2017 15:27

Již nastal čas kvetení křivatců, drobných jarních cibulovin z čeledi liliovitých. Všechny naše křivatce kvetou žlutě, takže rozsvicují probouzející se jarní přírodu jako malá sluníčka.

AOPK ČR: Čas kvetení křivatců je tady
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Jednotlivé druhy se mezi sebou v odstínech žluté barvy liší (od citronově žluté po zlatožlutou), což nám někdy může napomoci při jejich rozeznávání, ale rozhodně bychom neměli spoléhat pouze na to. K rozlišení do druhu potřebujeme další znaky (např. počet listů a chlupatost) – v tom nám poradí a poslouží Klíč ke květeně České republiky.

V květomluvě má křivatec význam jsi mi nebezpečný, dlíš-li mi nablízku, takže svým drahým bychom křivatcovou kytici asi nosit neměli. (Navíc téměř všechny naše křivatce jsou ohrožené druhy!) V lidovém léčitelství se křivatec údajně používal na zmírňování projevů dětské tetánie (dětinský božec) a epilepsie (padoucí nemoc). Jeho medicínské účinky byly přičítány síle, kterou bere ze slunce. Naši předci věřili, že je se sluncem propojený, neboť v souladu s ním otevírá a zavírá své květy a plně kvete právě za poledního slunečního svitu (více zde).

Latinské jméno Gagea je odvozeno od příjmení anglického mnicha, cestovatele a botanika v jedné osobě, jímž byl Thomas Gage (1781–1820). Zatímco etymologický původ českého jména křivatec není úplně jasný (podobně jako slovenského krivec), lidové pojmenování žlutečka asi netřeba vysvětlovat.

V naší flóře je rod křivatec zastoupen sedmi druhy, z nichž na území CHKO Pálava jich můžeme potkat šest (!) – na suchých stanovištích křivatec rolní, křivatec nizoučký, křivatec vstřícnolistý a křivatec luční, na vlhčích místech pak křivatec nejmenší a křivatec žlutý. Neroste zde pouze křivatec český, u něhož se v naší flóře rozlišují dva poddruhy (více zde).

Čas kvetení křivatců je tady

na suchu

Křivatec rolní (Gagea villosa) – silně ohrožený (C2b)

Křivatec rolní roste ve střední, jižní a jihovýchodní Evropě. U nás se vyskytuje dosti roztroušeně v teplých oblastech Čech i Moravy, vzácně i ve středních polohách. Jedná se o archeofyt (druh zavlečený na naše území před rokem 1500), s čímž souvisí to, že dříve býval polním plevelem, mimo jiné i ve vinicích. Z těchto stanovišť už téměř vymizel v důsledku intenzifikace zemědělství. Dnes se s ním setkáme v různých typech člověkem ovlivněných biotopů – v narušených suchých trávnících, na mezích, v křovinách, a dokonce i v akátinách. Dává přednost vápnitým půdám. Jelikož se jedná o světlomilný druh, kvete pouze na otevřených stanovištích, v zastíněných okrajích lesů a křovin zůstává ve sterilním stavu.

Na Pálavě můžeme křivatec rolní najít např. v PR Šibeničník nebo NPR Děvín-Kotel-Soutěska.

Křivatec nizoučký (Gagea pusilla) – ohrožený (C3)

Křivatec nizoučký je eurasijský druh, který u nás roste pouze na jižní Moravě, kde dosahuje své severozápadní areálové hranice. Hojnější je na Pálavě, v oblasti mezi Znojmem, Moravským Krumlovem a Brnem, zasahuje na Hodonínsko a Kyjovsko. Dává přednost živinami bohatším, vápnitějším půdám. Najdeme ho i na píscích, ale bazičtějších, kyselým substrátům se vyhýbá. Roste ve stepních trávnících, na výslunných stráních, ale také při okrajích křovin a v akátinách.

Zajímavostí je, že křivatec nizoučký byl popsán F. W. Schmidtem z okolí Prahy, ačkoli dnes víme, že v Čechách vůbec neroste. Na místě, kde jej Schmidt údajně sbíral, tento druh od té doby už nikdo neviděl. Jelikož tento badatel botanizoval také na Moravě a je o něm známo, že nevěnoval lokalizaci svých sběrů velkou pozornost, je možné, že došlo k záměně lokalit.

Na Pálavě můžeme křivatec nizoučký najít např. v PR Šibeničník nebo NPR Děvín-Kotel-Soutěska.

Křivatec vstřícnolistý (Gagea transversalis) – méně ohrožený (C4a)

Křivatec vstřícnolistý roste ve střední, jižní a východní Evropě. U nás se vyskytuje roztroušeně v teplých oblastech Čech i Moravy. V Čechách je hojnější v Českém středohoří a v okolí Prahy, na Moravě pak na Pálavě a na Čejčsku (např. PP Špidláky u Čejkovic). Roste na minerálně bohatých půdách bazických podkladů v suchých trávnících, na okrajích křovin a světlých lesů.

Na Pálavě můžeme křivatec vstřícnolistý najít např. v PR Svatý kopeček nebo PP Kočičí skála.

Křivatec luční (Gagea pratensis)

Křivatec luční je evropský druh, který u nás roste v Čechách i na Moravě roztroušeně až hojněji od nížin do středních poloh, výjimečně až do podhůří. Tento druh dává přednost minerálně a dusíkem bohatým půdám. Většinou roste na člověkem ovlivňovaných stanovištích – v mezofilních trávnících, příkopech, na okrajích polí a vinic, v akátinách, ale i ve světlých listnatých lesích. Je naším druhým nejhojnějším zástupcem tohoto rodu po křivatci žlutém.

Na Pálavě můžeme křivatec luční najít např. v PR Svatý kopeček nebo NPR Děvín-Kotel-Soutěska.

ve vlhku

Křivatec nejmenší (Gagea minima) – ohrožený (C3)

Křivatec nejmenší je evropský druh, který se u nás vyskytuje roztroušeně v nížinách a teplých pahorkatinách Čech i Moravy. Do chladnějších území proniká údolími větších řek. Na Moravě je poměrně hojný v oblasti zaříznutých údolí jihozápadomoravských řek (Oslava, Jihlava, Rokytná, Dyje). Roste ve světlých lesích, dubohabřinách, sušších partiích lužních lesů, při okrajích lesů a křovin.

Na Pálavě můžeme křivatec nejmenší najít v NPR Děvín-Kotel-Soutěska.

Křivatec žlutý (Gagea lutea)

Křivatec žlutý je eurasijský druh. V České republice je nejhojnějším zástupcem tohoto rodu. Vyskytuje se zde roztroušeně až hojně v teplých až chladnějších oblastech, ve vyšších polohách pouze vzácně. Roste na vlhkých, živinami bohatých půdách v lužních lesích, dubohabřinách, suťových lesích, podél potoků a řek pak i na loukách.

Na Pálavě můžeme křivatec žlutý najít např. v NPR Děvín-Kotel-Soutěska a v NPR Křivé jezero.

Zdroje informací

Čeřovský J., Feráková V., Holub, J., Maglocký Š. & Procházka F. (1999): Červená kniha ohrožených a vzácných druhů rostlin a živočichů ČR a SR. – Vol. 5. Vyšší rostliny, Príroda, Bratislava.
Štěpánková J. [ed.] (2010): Květena České republiky. – Vol. 8., Academia, Praha.
Kubát K., Hrouda L., Chrtek J. jun., Kaplan Z., Kirschner J. & Štěpánek J. [eds.] (2002): Klíč ke květeně České republiky. – Academia, Praha.
Matthioli P. O. & Hájek z Hájku T. (1982): Herbář, jinak bylinář, velmi užitečný. – Odeon, Praha.
Šmíd M. (2002): Průvodce odbornými názvy rostlin. – Brázda, Hodonín.

http://botany.cz
http://nase-rec.ujc.cas.cz
https://pladias.ibot.cas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…