Agentura ochrany přírody a krajiny: Ke kravám na Pradědu přibyli letos koně

22.07.2019 21:20

Huculský kůň, stejně jako skotský náhorní skot, velmi dobře snáší zdejší drsné podmínky.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Ke kravám na Pradědu přibyli letos koně
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

AOPK ČR, Správa CHKO Jeseníky ve spolupráci s farmářem Václavem Mertou z Vernířovic obnovila po více než 70 letech pastvu skotu na úbočí Pradědu.

Cílem pastvy je, stejně jako na dalších místech v NPR Praděd, obnovit druhově bohaté horské trávníky. Ty byly v minulosti stovky let paseny nebo koseny. Hospodaření zde ustalo až krátce po 2. světové válce.

K pastvě bylo zvoleno plemeno skotský náhorní skot, který velmi dobře snáší zdejší drsné podmínky. Od letošního roku bylo stádo doplněno ještě o stejně nenáročné huculské koně.

Huculský kůň je plemeno původem z Rumunska a choval se v celém Karpatském oblouku. Jako malý horský kůň se hodí k jízdě pod sedlem, do tahu i k nošení zásob jako soumar. Je nenáročný a vytrvalý. Jeho obratnosti v terénu si všimli už v dobách Rakousko - Uherska a se systematickým chovem se započalo již v polovině 19. století. Na ekologické farmě pana Merty chovají toto plemeno od roku 1976 a odchovali už více než 80 hříbat.

Pastva skotu na Pradědu byla v průběhu minulého století vcelku intenzívní, např. během války se v okolí Pradědu páslo 350-400 kusů krav. Stáje pro dobytek byly tehdy na místě dnešní Kurzovní chaty. Pastva zde skončila v roce 1943. Ještě několik let po válce se na Pradědu sklízelo seno, potom na dlouhá desetiletí ustalo hospodaření úplně.

Návrat pastvy do okolí Pradědu není jen symbolickým návratem k tradičnímu způsobu hospodaření, jde zejména o opatření ke zvýšení druhové diverzity a k podpoře populací celé řady vzácných druhů, které po ukončení pastvy a sečení začaly z horských luk postupně mizet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…