Akademie věd otevřela první Aplikační laboratoř pro využití mikrořas

02.10.2018 9:20

Nové léky, kosmetické přípravky nebo také využití v neurologii může přinést výzkum mikrořas v třeboňském pracovišti Mikrobiologického ústavu AV ČR. Centrum ALGATECH za tímto účelem 25. září 2018 otevřelo Aplikační laboratoř pro využití mikrořas. První pracoviště svého druhu v České republice chce rychleji přenášet nejnovější poznatky do praxe.

Akademie věd otevřela první Aplikační laboratoř pro využití mikrořas
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Třeboňské Centrum ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR se výzkumu mikrořas věnuje už téměř 60 let a v tomto badatelském směru patří mezi světově uznávaná pracoviště. Záměrem nové laboratoře, která vznikla s podporou výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, je těsněji propojit akademickou a aplikační sféru.

Mikrořasy mají skvělé nutriční vlastnosti, kvůli nimž jsou poptávaným dietetickým doplňkem a přidávají se také do krmiv pro hospodářská zvířata. Mnohé jejich kmeny navíc obsahují protizánětlivé a protirakovinné látky, které se v Třeboňi v současnosti testují. Sloužit mohou také jako obnovitelný zdroj energeticky využitelných látek, jako jsou oleje nebo cukry, případně látek pro výrobu bioplastů. Pomoci mohou dokonce s čištěním odpadních vod a recyklací živin a cenných prvků.

Různé možnosti využití i stále rostoucí poptávka po „bio“ produktech jsou hlavní důvody, proč se české i zahraniční firmy stále častěji zajímají o výsledky výzkumu v této oblasti. „Otevřením laboratoře reagujeme na rostoucí zájem jak o naše know-how a patenty, tak o smluvní výzkum. Úkolem laboratoře bude, aby vyslyšela požadavky partnerů a korigovala je k oboustranné spokojenosti a užitku,“ vysvětluje vedoucí Centra ALGATECH Ondřej Prášil.

Vědci z Třeboně mají praxi co nabídnout

Odborníci z Centra ALGATECH se vývoji a ověřování nových kultivačních postupů pro produkci řasové biomasy, izolaci cenných látek a převádění laboratorních pokusů do pilotního „poloprovozu“ věnují už léta. Na tkáňových kulturách rakovinných buněk testují nové látky ze sinic a ve spolupráci se zahraničními partnery zjišťují možné využití mikrořas v neurologii, při výrobě nových léků, doplňků výživy nebo v kosmetice.

Ve spolupráci se zahraničními pracovišti se rovněž podílejí na prestižním evropském projektu SABANA. Jeho záměrem je vyvinout technologii pro získání biostimulačních a fungicidních látek z řas, které již nyní pomáhají španělským farmářům při pěstování zeleniny.

Jednou z dalších aktivit nové laboratoře bude i získávání obchodních partnerů pro licencování patentů a užitných vzorů. Jedním z nich je i bílkovinné krmivo pro včely a čmeláky, které se již prodává na českém a slovenském trhu. Zájem je i o vysokoprodukční kultivační zařízení pro venkovní pěstování řas – takzvané tenkovrstevné kaskády.

Nové pracoviště může snížit náklady na pěstování mikrořas

Mikrořasy jsou stále exkluzivní zboží a podle vedoucího Aplikační laboratoře Richarda Lhotského teprve přijatelnější cena pootevře dveře k dalším aplikacím: „Kilogram mikrořas se prodává přibližně za 40 dolarů, což je přijatelná cena pro trh s doplňky výživy. Pro průmyslové využití je zajímavá v jednotkách dolarů. Jedním ze způsobů, jak cenu snížit, jsou například cílené genetické manipulace, jimiž se naše skupiny již zabývají. Další možností, jak řasy zpřístupnit, je využití jejich cenných a drahých látek. V případě řasových pigmentů s vysokým antioxidačním účinkem, které lze využít v medicíně nebo kosmetice, se bavíme o tisících eurech za kilogram.“

Centrum řasových biotechnologií ALGATECH vzniklo z původní Laboratoře pro výzkum řas, založené v roce 1960 v Třeboni. Třeboňské pracoviště se zaměřuje na výzkum mikroskopických řas a jejich využití v průmyslu a v medicíně. V současnosti patří mezi světově uznávaná pracoviště základního a aplikovaného výzkumu mikroskopických řas, sinic a fotosyntetických bakterií včetně vývoje řasových biotechnologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…