Armáda ČR: Armádní vrtulník s novorozenětem v ohrožení života přistál v centru Prahy

23.12.2017 19:34

Nevšední podívanou zažili obyvatelé hlavního města. V centru Prahy u Palackého náměstí přistál armádní červenobílý vrtulník Letecké záchranné služby Jihočeského kraje. Převážel novorozeně ve vážném zdravotním stavu z nemocnice v Českých Budějovicích do porodnice U svatého Apolináře.

Armáda ČR: Armádní vrtulník s novorozenětem v ohrožení života přistál v centru Prahy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vrtulník do parku Zítkovy sady přistál krátce po třetí hodině. Jednalo se o akutní převoz novorozence v inkubátoru v přímém ohrožení života. V českobudějovické nemocnici aktuálně není specialista, který by se operacím dětí mohl věnovat, proto se děti přepravují na specializované pracoviště do hlavního města.

„V půl druhé jsme obdrželi výzvu z českobudějovické nemocnice ohledně přepravy novorozeněte do Prahy. Ve dvě hodiny odpoledne jsme startovali s novorozenětem v inkubátoru a doprovodným lékařským týmem do porodnice U Apolináře. Pro nás je to standardní úkol. Let trval 35 minut,“ uvedl kapitán Kamil Vetchý, pilot záchranářského vrtulníku W-3A Sokol.

Přistáli v parku

Ve většině případů přistává armádní vrtulník v nemocnici v Motole nebo Na Homolce. V pátek byl požadavek na porodnici U Apolináře. V případech, kdy není heliport přímo na střeše nemocnice, přistávají letečtí záchranáři s volacím znakem Kryštof 013 v přilehlém parku, kde na ně čekají pražští záchranáři s autem a odváží novorozeně do porodnice U Apolináře.

„Rád bych vyzdvihl přítomnost městské policie, která nám v těchto případech nesmírně pomáhá zejména zajištěním prostoru k přistání. Velmi to usnadňuje naši práci. Lidé se často snaží dostat do bezprostřední blízkosti místa přistání, aby si udělali atraktivní fotografii nebo video, ale neuvědomují si, že tím nám nesmírně škodí, a to zrovna v případech, kdy minuty hrají životně důležitou roli,“ dodal Vetchý.

Šestý případ

V letošním roce jde už zhruba o šestý podobný případ, kdy bylo nutné zajistit letecký převoz novorozeněte z Českých Budějovic do Prahy.

Armáda České republiky zabezpečuje provoz Letecké záchranné služby v Jihočeském kraji od ledna letošního roku. Nejprve mohly vojenské vrtulníky zasahovat pouze za denního světla, od 1. července zahájily nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový provoz. Příslušníci 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích a Centra letecké záchranné služby Armády České republiky tak obsluhují tři kraje – Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský, a to ze dvou míst: z letiště v Líních u Plzně a z Bechyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…