Armáda ČR: Ženisté a záchranáři v rámci cvičení odstaňují následky fiktivních povodní na Moravě

06.09.2016 19:37

V neděli 4. září začalo ve Vojenském újezdu Březina u Vyškova a ve slovenském městě Sereď mezinárodní cvičení Engineer Rescuers, kterého se účastní na pětsetpadesát českých a slovenských vojáků z 15. ženijního pluku z Bechyně a Olomouce a ženijního praporu ze Seredi s více než dvěstě kusy techniky. Námětem cvičení je koordinace a plnění úkolů při společné humanitární operaci při odstraňování následků živelní pohromy velkého rozsahu a pomoci civilnímu obyvatelstvu zasaženému touto pohromou na území České a Slovenské republiky.

Armáda ČR: Ženisté a záchranáři v rámci cvičení odstaňují následky fiktivních povodní na Moravě
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na území obou států je simulována situace, kdy došlo po desetidenních srážkách k masívním povodním na Moravě a v jihozápadním Slovensku. Společné československé cvičení tak začíná ve chvíli, kdy jsou ohroženy lidské životy, majetek a infrastruktura v oblastech a krizové štáby obcí požádali o pomoc vládu. „Naším úkolem budou různé záchranné a likvidační práce následků povodní, evakuace obyvatelstva, vyprošťování osob ze zavalených budov,“ uvedl náčelník štábu cvičení, plukovník Roman Červek, „a následovat budou ženijní práce, jako je úprava poškozených cest, výstavba náhradních přemostění či přepravišť přes vodní toky. Samotní ženisté totiž málokdy bývají nasazeni v první fázi při nasazení sil a prostředků Integrovaného záchranného systému.“

V úterý 6. září dostávají jednotky první nařízení k záchranné a ženijní činnosti. Probíhá rekognoskace fiktivně poškozené komunikace v obci Kraví žleb, aby mohl být postaven náhradní most, bude zřízeno přepraviště pásových obojživelných transportérů (PTS) přes vodní tok a započnou přípravné práce k výstavbě materiální základny humanitární pomoci (MPZH) pro obyvatele, postižené povodněmi.

Do cvičení je zapojeno také šest studentů ČVUT z oboru krizového řízení, kteří si vyzkouší role starostů obcí a místní samosprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…