Arnika: Jez na Labi v Děčíně ve veřejném zájmu? Nezákonné zasahování vlády do rozhodování úřadů

25.01.2019 9:51

Vláda Andreje Babiše chce postavit jez na Labi za každou cenu. Loni si plány na jeho výstavbu pojistila tím, že ho svým usnesením prohlásila za veřejný zájem.

Arnika: Jez na Labi v Děčíně ve veřejném zájmu? Nezákonné zasahování vlády do rozhodování úřadů
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Zbytečnou stavbu, která zničí cennou přírodu Labského údolí a bude stát minimálně 5 mld. korun, posoudila místo stavebních úřadů a orgánů ochrany přírody i přes protesty odborníků. K nim se nově přidal i ministr životního prostředí Brabec. Podle Českého svazu ochránců přírody Teplice – FERGUNNA a Arniky není v pravomoci vlády hodnotit, zda jsou konkrétní stavební záměry významnější než ochrana přírody. Proto požádali soud o zrušení vládního usnesení.

Návrh na zrušení usnesení vlády, který podal ZO ČSOP Teplice – FERGUNNA, je součástí této tiskové zprávy.

„Usnesení vlády o stavbě jezu jako veřejném zájmu se má stát závazným podkladem pro rozhodování stavebních úřadů a orgánů ochrany přírody. Ty se jím budou muset řídit podobně jako územním plánem. Vláda tak nezákonně rozhodla o konkrétním stavebním záměru,“ upozorňuje advokát Petr Svoboda.

„Proti děčínskému jezu se postavil Národní park České Švýcarsko, následně Ministerstvo životního prostředí a řada odborníků[i]. Přesto chce vláda rozhodnout o stavbě jezu sama a obejít platnou legislativu. U soudu chceme dokázat, že vláda nemá právo zasahovat do rozhodování úřadů, zasahovat tím do demokraticky zvolených procesů a v neposlední řádě hazardovat s penězi daňových poplatníků,“ vysvětluje Jiří Rous ze ZO ČSOP Teplice – FERGUNNA.

Labe má posledních pět let kvůli suchu extrémně nízkou hladinu a paralyzuje lodní dopravu po většinu roku na české i německé straně[ii]. Do diskuze se v poslední době vložil ministr dopravy Dan Ťok, který navrhuje zrušit evropskou ochranu přírody v Labském údolí a začít stavět[iii]. Plánovaný děčínský jez na Labi však splavnost nezajistí a výsledkem bude zbytečná stavba za více jak 5 mld. korun a zničení cenné přírody.

„Vláda se snaží vyvolat dojem, že po jezu touží i na německé straně. Pravdou je, že Německo stavbu dalších jezů nebo plaveních stupňů zcela odmítá z ekologických i ekonomických důvodů. Už nyní je celkem jasné, že ani po výstavbě děčínského jezu, který zničí cenné přírodní hodnoty, nebudou moci po Labi velké lodě plout,“ uzavírá Nikol Krejčová z Arniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…