Asociace pro mezinárodní otázky: Desítky žáků základních škol si vyzkoušely role diplomatů

06.01.2017 20:36

Na konci loňského roku vyvrcholil projekt „Staň se diplomatem“ určený pro žáky 8. a 9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Ti si prostřednictvím regionálních simulací v pěti českých krajích vyzkoušeli jednání Rady bezpečnosti OSN, v jehož rámci se neformálním způsobem vzdělávali o mezinárodním dění a fungování mezinárodních organizací. Zábavnou formou se vžili do kůže diplomatů řešících nejpalčivější globální otázky a osvojili si nové komunikační, prezentační a argumentační dovednosti. Téměř 150 žáků se zúčastnilo akcí v Moravskoslezském, Pardubickém, Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

Asociace pro mezinárodní otázky: Desítky žáků základních škol si vyzkoušely role diplomatů
Foto: red
Popisek: Asociace pro mezinárodní otázky

Projekt uspořádala Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Za AMO se na přípravě regionálních simulací podílel Jáchym  Vintr: „V letošním roce jsme se kromě středoškolského a vysokoškolského Pražského studentského summitu rozhodli uspořádat i menší akce pro základní školy. Věříme, že si v rámci mimoškolního vzdělávání pro tuto věkovou skupinu mohou najít své pevné místo, neboť jde o vůbec první takový projekt svého druhu v České republice.“

Celodenní regionální simulace byly rozděleny do dvou částí. Během dopoledního programu se účastníci interaktivní formou seznámili s fungováním mezinárodních organizací, strukturou OSN, úlohou Rady bezpečnosti při řešení světových konfliktů a procedurálními náležitostmi jednání na mezinárodním poli. V odpolední části pak využili nabytých znalostí a dovedností k co nejvěrnějšímu zastupování států zasedajících v simulované Radě bezpečnosti OSN, kde se snažili hájit jejich zájmy a prosadit co nejvíce vlastních požadavků do výsledného dokumentu - rezoluce.

Celý projekt zahájila říjnová simulace v Ostravě, kdese uskutečnila akce pro více než čtyři desítky žáků místních škol. „Podstatou akce je, aby se žáci seznámili s tím, jak funguje Organizace spojených národů a Moravskoslezský kraj jim zde vytvořil prostor, aby si mohli vyzkoušet, jak funguje OSN, a jak funguje komunikace v rámci této organizace“, uvádí Jana Schwarzová z odboru školství Moravskoslezského kraje „To znamená, že žáci mají možnost trénovat prezentační a komunikační dovednosti a odbourávat komunikační bariéry“, dodává.

Nadšení z projektu potvrzují jak žáci, tak jejich učitelé. „Tento projekt byl opravdu úžasný, moc nás to bavilo a vyzkoušeli jsme si nové věci,“ říká Klára Holková z Gymnázia Ostrava-Hrabůvka. Dle ředitele Antonína Sekyrka z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích je důležité zejména posilování občanské angažovanosti u mladé generace středoškoláků. „Tyto projekty považuji za nesmírně přínosné pro další rozšíření učiva předmětů občanská nauka a základy společenských věd. Žáci jsou vedeni k odhalování politického a mocenského obrazu světa, rozpoznávají například zneužívání politické a vojenské síly k dalším mocenským výbojům velmocí, a to bohužel i v 21. století. Žáci tak musí zaujmout a následně obhájit své stanovisko k aktuálnímu dění současného světa.“

Pražský studentský summit je unikátní vzdělávací projekt existující od roku 1995. Každoročně vzdělává přes 300 studentů středních i vysokých škol o současných globálních tématech, a to především prostřednictvím simulace jednání čtyř klíčových mezinárodních organizací – OSN, NATO, EU a OBSE. AMO je nevládní nezisková organizace založená v roce 1997 za účelem výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů. Dnes kombinuje vzdělávací projekty pro studenty s výzkumnou a popularizační činností a působí také v Bělorusku a na Ukrajině, kde podporuje rozvoj občanské společnosti. Není spjatá s žádnou politickou stranou ani ideologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …