Bombastický víkend na Prima ZOOM

28.04.2014 9:19

Nadcházející víkend bude bomba. Přinášíme vám vlastní českou tvorbu – moderátor Krimi zpráv Roman Pech obdivuje přírodní krásy Islandu. Nechte se pozvat jeho očima na tento fascinující ostrov. Představíme vám oblíbeného spisovatele sira Terryho Pratchetta, jak ho neznáte. A na závěr vás přeneseme 12 tisíc let do minulosti – pak že cestování v čase není možné.

Bombastický víkend na Prima ZOOM
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Nechte se oslňovat na Prima ZOOM:

Sobota 3. 5. 20.00 – Ostrov na severu
Sobota 3. 5. 21.00 – Terry Pratchett: Cesta za orangutany
Neděle 4. 5. 21.00 – Cesta do roku 10 000 př. n. l.

Ostrov na severu

Island je ostrov opředený mnoha bájnými pověstmi a pyšní se neuvěřitelnou přírodou, která se zde nachází ve velmi rozmanitém množství a druzích. Klimatické podmínky překvapí velkou různorodostí a nestálým počasím. To se dává za příčinu množství vulkánů a velkému výškovému převýšení. Na Islandu najdete také nepřeberné množství zvířecích druhů a zejména ptactva, které zde zastupuje několik tisíc druhů ptáků. Zdejší chloubou jsou mimo jiné jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě. Island je totiž nazývaný zemí vodopádů. Zdejší doménou jsou místní pověsti a báje, na které jsou obyvatelé ostrova a vlastně celý ostrov právem hrdí. Island - ostrov na severu, kde je všechno, co jste kdy chtěli v přírodě najít…

Terry Pratchett: Cesta za orangutany

Známý britský spisovatel sir Terry Pratchett se vydává na Borneo, aby zde poté, co mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba, naposled uviděl svou lásku: orangutany, které dvacet let podporoval. Ani nemoc ho nezastaví před podniknutím ještě jednoho posledního dobrodružství. Před osmnácti lety mu totiž změnil život zážitek z džungle na Borneu, kde poprvé narazil na orangutany ve volné přírodě. Teď se vrací, aby zjistil, jakou má tento ohrožený druh budoucnost, a aby objevil novou hrozbu pro jejich přirozené životní prostředí, jež by je mohla zatlačit za hranici přežití. Alzheimer přitom pro jeho výpravu znamená jak velkou psychickou, tak fyzickou výzvu. Terry Pratchett se zamýšlí nad rolí, jakou lidstvo opakovaně sehrálo v zániku některých živočišných druhů, a při tom uvažuje o vlastním nevyhnutelném konci.

Cesta do roku 10 000 př. n. l.

Kolem roku 10 000 př. n. l. přišli do Severní Ameriky první lidé. Končila doba ledová a nastával úplně jiný svět, na který se lidé museli adaptovat. Pravěcí indiáni byli pokročilejší než neandrtálci a kromaňonci. Nejstarší stopou po lidech té doby jsou pozůstatky takzvaného člověka arlingtonského, který měřil asi 1,57 metru. Byli to lovci a sběrači. Tvořili komunity, v nichž si všichni pomáhali. Často se stěhovali z místa na místo. Číhala na ně i mnohá nebezpečí. Určitě museli čelit útokům tehdejších predátorů: medvěda krátkočelého, pravlka obrovského, obřího lenochoda a především tygra šavlozubého, který měl špičáky dlouhé osmnáct centimetrů. Tygr šavlozubý byl předkem všech dnes žijících kočkovitých šelem. Podle archeologických nálezů zvířecích kostí lovili pravěcí indiáni mamuty, jeleny, želvy, zajíce a další zvířata. Velmi ceněné jsou nálezy mamutích stoliček – lze z nich určit druh mamuta, jeho stáří a složení jeho potravy. Mamuti se vyvinuli před třemi miliony let a největší z nich, mamut Kolumbův, obýval jen Severní Ameriku. Z mamuta, kterého ulovili, dokázali první lidé zužitkovat všechno. Maso snědli, z kůže vyráběli oděvy a z kostí zbraně a nástroje. Uměli opracovávat kámen a vyráběli z něj ostré hroty do oštěpů a další nástroje. Podle původní teorie tito první lidé přešli ze Sibiře po suché zemi Beringovou úžinu do Ameriky. Ale nálezy podobných kamenných hrotů do oštěpů v jihozápadní Francii vedly některé vědce k odvážné hypotéze, že první lidé se do Severní Ameriky dostali po moři.

Reprízy:

Ostrov na severu          Terry Pratchett: Cesta za orangutany         Cesta do roku 10 000 př. n. l.
    6. 5. v 15.30                              6. 5. v 16.35                                      7. 5. v 17.00
    9. 5. ve 24.00                           10. 5. v 1.05                                     11. 5. v 1.00
   12. 5. v 11.50                            12. 5. ve 12.45                                 13. 5. ve 12.55
   16. 5. ve 3.30                            16. 5. ve 4.25                                   17. 5. ve 4.25
   18. 5. v 7.05                               18. 5. v 8.10                                    19. 5. v 9.05

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …