Budeme mít v Euroregionu Těšínské Slezsko systém výměny přeshraničních informací?

31.01.2022 22:11 | Tisková zpráva

O tom, jak je důležitá správa přeshraničních a nadnárodních informací, jsme se mohli přesvědčit například na počátku pandemie Covid-19. V Euroregionu Těšínské Slezsko, a také v dalších příhraničních regionech, se informace ohledně této problematiky, možností překračování hranic a zavádění různých omezení, staly hlavními dotazy, které směřovaly na subjekty aktivní v přeshraniční spolupráce a také na lokální samosprávy.

Budeme mít v Euroregionu Těšínské Slezsko systém výměny přeshraničních informací?
Foto: tesinskeslezsko.cz
Popisek: Euroregion Těšínské Slezsko - logo

Proto se jako součást hledání efektivních řešení správy informací objevily videokonference se zástupci ESÚS Eurodistrict PAMINA, který se nachází na francouzsko-německém pohraničí. – Videokonference byly realizovány s cílem se podělit o vědomosti a zkušenosti z oblasti modelové správy přeshraničních informací na konkrétním příkladu informačního síťového systému s názvem INFOBEST, který více než 30 let funguje ve francouzsko-německo-švýcarském pohraničí. Sdílení informací pomohlo rovněž zhodnotit již existující informační systém INFOREG na polsko-české hranici a dát mu novou podobu – sděluje Bogdan Kasperek, ředitel kanceláře Sdružení rozvoje a regionální spolupráce „Olza” a zástupce polské části Euroregionu Těšínské Slezsko.

Co je vlastně INFOBEST

INFOBEST je sítí čtyř subjektů, které vznikly v 90. letech na území Horního Porýní. Jsou to místa veřejně přístupná, ve kterých pracuje dvojjazyčný personál a jejich cílem je poskytování informací a odborných rad obyvatelům, sdružením, firmám, veřejným institucím a samosprávám Horního Porýní ohledně přeshraničních záležitostí, týkajících se Francie, Německa a Švýcarska. Plní roli konzultačních center a poskytují informace zdarma a v těchto tematických oblastech: sociální pojištění, zaměstnanost, daňový systém, přestěhování do sousední země, školství, doprava. Pomáhají obyvatelům zajistit administrativní záležitosti týkající se sousední země, překonávají tímto jazykovou bariéru a usnadňují kontakt s daným úřadem. Přesměrovávají také klienty na kompetentní instituce v dané oblasti.

INFOBESTY jsou aktivní také v oblasti distribuce zpráv a informačních brožur, při aktualizaci dvojjazyčné internetové stránky, v organizování přeshraničních setkání, v organizování a vedení informačních seminářů a při publikaci newsletterů. INFOBESTY také upozorňují na rozdíly v rámci různých národních podmínek a snaží se pomoci při hledání řešení – vysvětluje Agniezska Olszewska ze Sdružení rozvoje a regionální spolupráce „Olza” v dokumentu z videokonferencí, které byly realizovány od prosince 2020 do července 2021.

Nový přeshraniční systém výměny informací na Těšínském Slezsku

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Videokonference a analýzy mnoha dokumentů umožnily získání bližších informací, týkajících se systému výměny informací na francouzsko-německém pohraničí, a také vytvoření návrhů a inspirací pro podobné aktivity, které by mohly být realizovány v rámci Euroregionu Těšínské Slezsko. – Místem pro tohoto typu aktivity by mohlo být například Přeshraniční turistické informační centrum, které vzniká na ul. Zamkowa 1 v Cieszyně, díky společným aktivitám měst Český Těšín a Cieszyn a realizaci projektu „Po stopách těšínské tramvaje“ – shrnuje virtuální návštěvy Tomáš Balcar, výkonný ředitel Regionálního sdružení územní spolupráce a zástupce české části Euroregionu Těšínské Slezsko.

Videokonference se zástupci ESÚS Eurodistrict PAMINA se konaly v rámci projektu „InfoSpace“, který je spolufinancován z Fondu mikroprojektů Euroregionu Těšínské Slezsko v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko a který společně realizují polská a česká část Euroregionu Těšínské Slezsko a spolek Člověk na hranici.

Projekt "InfoSpace" je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Fondu mikroprojektů Euroregionu Těšínské Slezsko v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj - Program Interreg V-A Česká republika - Polsko 2014-2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…