Znojmo obnoví členství v Euroregionu Pomoraví

30.12.2021 15:11 | Tisková zpráva

Zastupitelé na svém prosincovém zasedání schválili obnovení členství města Znojma v Euroregionu Pomoraví (dále jen EUPO). Toto členství městu Znojmu umožní efektivnější účast v přeshraničních projektech a je klíčovým nástrojem pro přeshraniční spolupráci na území jižní Moravy, západního Slovenska a Dolního Rakouska.

Znojmo obnoví členství v Euroregionu Pomoraví
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Euroregiony v ČR hrají důležitou roli při zlepšování kvality života obyvatel v pohraničních oblastech. V rámci členství v EUPO můžeme čerpat finanční prostředky z programu Interreg, který podporuje široké spektrum projektů v oblasti vzdělávání, kultury a cestovního ruchu. Využili jsme jej například při financování opravy staré školy v areálu Louckého kláštera,“ vysvětluje místostarosta Lukáš David, který je členem správní rady SOM JM.

Sdružení obcí a měst jižní Moravy (SOM JM), zástupci Dolního Rakouska a západního Slovenska na svém zasedání v září 2021 podepsali spolupráci v záležitosti obnovení aktivit Euroregionu Pomoraví. Znojmo za členství v euroregionu uhradí členský příspěvek pět korun na obyvatele. Aktivity EUPO by měly přinést tzv. pákový efekt, tj. že vložené členské příspěvky se vrátí ve větší hodnotě v podobě připravených, projednaných a schválených přeshraničních projektů.

Euroregion Pomoraví vznikl už v roce 1999 k rozvoji vzájemného porozumění a spolupráce mezi sousedícími pohraničními regiony Slovenské republiky, České republiky a Rakouska. Cílem přeshraniční spolupráce na základě společných projektů je regionální rozvoj, ochrana životního prostředí a rozvoj partnerské spolupráce mezi účastníky pomocí technických, ekonomických, sociálních, kulturních a sportovních aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…