BusLine zajistil odbornou stáž studentům dopravní školy

17.06.2013 18:30

BusLine a.s. zajistil v rámci společného projektu partnerství „Studenti spolupracují na budoucnosti dopravy“ odbornou stáž pro studenty Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec.

BusLine zajistil odbornou stáž studentům  dopravní školy
Foto: BusLine
Popisek: BusLine

Ti měli možnost se na konci května a v první polovině června seznámit nejen s chodem společnosti, ale především získávali praktické dovednosti na střediscích v Semilech a Jablonci nad Nisou, zrealizovali průzkum kvality cestování na dálkových linkách a navštívili druhého největšího výrobce autobusů v České republice SOR Libchavy spol. s.r.o.

„Stáž jsme zajistili celkem pro 40 studentů, kteří se měli možnost seznámit s chodem naší společnosti, ale především získat konkrétní praktické zkušenosti a dovednosti. Studenti za obor Provoz a ekonomika v dopravě se během několika dní zabývali zpracováváním průzkumů kvality cestování na našich dálkových linkách. Jejich kolegové z oboru Autotronik se pod dohledem našich dílenských mistrů zdokonalovali ve svých praktických dovednostech na střediscích v Semilech a Jablonci nad Nisou. Jsem přesvědčen, že tyto nové poznatky a zkušenosti jim pomohou se opět posunout v rámci svého studia v oboru dopravy a především k úspěšnějšímu prosazení se na trhu práce,“ sdělil Tomáš Roubiček, generální ředitel BusLine a.s.  

V rámci prvního zahajovacího dne studenti absolvovali prezentace jednotlivých vedoucích zaměstnanců BusLine, kteří je postupně rámcově seznámili se klíčovými oblastmi činností. Dále měli možnost navštívit výstavu o počátcích autobusové dopravy na Semilsku, která se donedávna konala v Muzeu a pojizerské galerii v Semilech. Díky komentované prohlídce iniciátora výstavy Lubomíra Fejfara se měli možnost podrobně seznámit nejen s počátky autobusové dopravy v této lokalitě, ale především mohli obdivovat historické artefakty od obrázků, fotografií, jízdenek, kleští, brašen až po uniformy, do kterých se oblékali řidiči a průvodčí.

Průzkumy kvality cestování studenti zpracovávali na expresní lince Jablonec nad Nisou – Praha a na dálkových linkách Liberec - Brno, Semily – Mladá Boleslav, Horní Mísečky - Praha, Semily – Praha, Harrachov – Praha, Vrchlabí – Ústí nad Labem a Varnsdorf – Praha. Z průzkumů vyplývá, že nejvíce jsou cestující spokojeni s přesností a spolehlivostí všech našich spojů, dále komfortem a čistotou v autobusech, ochotou a chováním řidičů, pozadu ale nezůstává ani rezervační systém jízdenek nebo informační tabule na zastávkách. Celková spokojenost cestujících se ve většině případech blížila plnému bodovému ohodnocení.

Pro studenty oboru Autotronik dílenští mistři na obou střediscích v Semilech a Jablonci nad Nisou připravili speciální program zaměřený na praktické dovednosti. Měli možnost se seznámit nejen s provozem dílen, ale mohli si vyzkoušet měření snímačů, čtení schémat, zapojování jednoduchých obvodů nebo údržbu na autobusech. Součástí praktické výuky byla exkurze do společnosti SOR Libchavy spol. s.r.o., která zaujímá druhé místo ve výrobě autobusů v České republice. Jde o ryze českého výrobce zaměřeného především na autobusy pro městský, meziměstský a dálkový provoz, který jako jediný v ČR vyrábí speciální vozidla - elektrobusy.

Společnost BusLine chce se Střední školou strojní, stavební a dopravní spolupracovat dlouhodoběji. Již v únoru proběhla společná akce v Liberci pod názvem „Cestujeme s MHD z minulosti do budoucnosti“, v rámci které BusLine představil studentům a zástupcům školy moderní ekologické autobusy, v kombinaci s historickými vozy Škoda RTO ze 70. let 20. století, aby mohli porovnat úroveň cestování v minulém století s tím současným. Nyní byla zrealizována odborná stáž a do budoucna by měly být naplánovány i další projekty. „Této spolupráce si velmi ceníme, protože pro naše absolventy je velmi důležité, aby se dokázali uplatnit na trhu práce. Jsem přesvědčen, že k tomu by jim praktické zkušenosti a dovednosti získané ve společnosti BusLine měly napomoci“, zdůraznil Tomáš Princ, ředitel školy.

Velmi důležitá je i samotná participace budoucích „dopravních odborníků“, kteří se budou moci sami aktivně do projektu zapojovat, navrhovat možná témata svých seminárních a ročníkových prací a případně k tomu i vytvořit pracovní skupinu. „Nejaktivnější a nejschopnější studenty v budoucnu podpoříme v jejich další profilaci v oboru dopravy, a to i formou stipendijních programů. Těm nejlepším a nejtalentovanějším nabídneme po absolutoriu možnost spolupráce a případně i zaměstnání v naší společnosti,“ dodal Tomáš Roubiček.

BusLine a.s. patří mezi nejvýznamnější autobusové dopravce v České republice, provozuje pravidelnou, městskou i zájezdovou dopravu. Disponuje flotilou více než 450 autobusů s průměrným stářím 7 let, zaměstnává na osm set pracovníků. Působí převážně v Libereckém, Královohradeckém, Ústeckém, Středočeském kraji a rovněž v Jihomoravském kraji. Roční výnosy jsou cca 1 mld. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…