ČD: Pendolina jezdí 10 let, za týden objedou zeměkouli

24.12.2014 14:45

Rychlovlaky Pendolino jsou v provozu 10 let. První cestující se jím svezli přesně 23. prosince 2004 na trati z Prahy do Děčína. Od té doby urazily všechny jednotky dohromady přes 20 milionů kilometrů, jako by 52× dojely ze Země na Měsíc.

ČD: Pendolina jezdí 10 let, za týden objedou zeměkouli
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V uplynulém jízdním řádu ujela Pendolina Českých drah každý týden téměř 45 000 kilometrů. To je, jako by objela Zemi po rovníku, který má délku přibližně 40 000 kilometrů. V současném jízdním řádu 2015 jejich výkony ještě stoupají. Týdenní rozsah provozu se bude pohybovat kolem 50 000 kilometrů a špičkové výkony některých jednotek budou přes 1 400 kilometrů za jediný den.

Pendolina zajišťují provoz našich nejrychlejších vlaků SuperCity Pendolino. Vzdálenost z Prahy do Ostravy překonají za méně než 3 hodiny s průměrnou rychlostí téměř 120 km/h. Maximální rychlost na našich tratích je přitom jen 160 km/h. Pendolina drží i český železniční rychlostní rekord s hodnotou 237 km/h.

Díky speciální technologii aktivního naklápění vozových skříní mohou na vybraných tratích s četnými oblouky jezdit až o 30 % rychleji než jiné vlaky. To využívají především na trati z Prahy do Chebu a Františkových Lázní, kde mohou uhánět rychlostí až kolem 150 km/h a i přes množství zastávek zvládnou trasu Praha – Cheb za 2 hod. 35 minut průměrnou rychlostí 85 km/h.

Pendolina jezdí i do zahraničí. V letech 2006 až 2009 a opět v roce 2011 zajišťovala provoz vlaku Slovenská strela mezi Prahou a Bratislavou, v roce 2012 jezdila krátce do Žiliny, v letech 2006 až 2010 zajišťovala spoje Praha – Vídeň, resp. Vídeňské Nové Město. Od letošního 14. prosince vyráží na svou dosud nejdelší trasu z Prahy do Košic, která měří přes 700 kilometrů.   

Pendolina různých generací jezdí také v Itálii, Švýcarsku, Portugalsku, Španělku, ve Velké Británii nebo ve Slovinsku, ve Finsku i v Číně. Zajížděla nebo stále zajíždějí i do Německa, Francie nebo Ruska. Letos byla uvedena do provozu dvacítka rychlovlaků také v Polsku.

Základní aktuální parametry:

Počet jednotek: 7
Počet vozů: 7
Počet míst: 1. třídy: 52, 2. třídy: 271
Délka jednotky: 185 metrů;
Maximální rychlost: 230 km/h;
Běžná provozní rychlost na infrastruktuře v ČR: 160 km/h;
Výkon: 4 000 kW;
Hmotnost: 385 tun;

Pendolino je vybaveno technikou aktivního naklápění vozových skříní, soupravy jsou vybaveny také národními sdělovacími a zabezpečovacími zařízeními pro provoz na tratích SŽDC, ŽSR, DB a ÖBB a evropským systémem ETCS a GSM-R.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…