ČD zavádějí další dětské vagóny s kinem

12.03.2015 9:03

České dráhy rozšíří během jara provoz vlaků s dětským kinem na linku Praha – Pardubice – Olomouc – Ostrava – Žilina. Vůz se speciálně upraveným oddílem bude zařazen v pěti párech vlaků, např. ve spojích Ostravan, Jan Perner nebo Petr Bezruč.

ČD zavádějí další dětské vagóny s kinem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cestující s dětmi mohou využívat dětské kino již ve vlacích railjet na trati Praha – Pardubice – Brno – Břeclav – Vídeň – Graz. Na všech hlavních tratích jsou pak v rychlících a expresních spojích vyhrazené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let. Celkem jde o 346 vlaků po celé České republice i do zahraničí.              

„Rozšíření služeb o dětské kino souvisí s nasazením osobních vozů zakoupených z Rakouska, ve kterých je jeden oddíl upraven jako dětské kino,“ vysvětluje Michal Štěpán, člen představenstva ČD, a.s., odpovědný za osobní dopravu a popisuje, jak dětské kino v osobním vagónu vypadá: „Místo sedaček jsou v něm stupínky, na které si mohou sednout různě staré děti a na LCD monitoru mají možnost sledovat pohádky a kreslené grotesky. Díky tomu jim cesta vlakem uteče mnohem rychleji a děti se zabaví.“ V rámci uvádění těchto vozů do pravidelného provozu jsou opatřeny také výraznými grafickými prvky, které na službu upozorňují. „Vnější skříň vozu stejně jako dětský kinooddíl jsou opatřeny polepy s dětským maskotem Českých drah slonem Elfíkem,“popisuje Michal Štěpán. Vozy budou v letošním jízdním řádu postupně nasazeny na lince Praha – Pardubice – Olomouc – Ostrava – Žilina v pěti párech vlaků: Ostravan, Jan Perner, Petr Bezruč, Odra nebo Hukvaldy.

Dětské kino mají k dispozici také cestující s dětmi ve vlacích railjet na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav – Vídeň – Graz. Tato služba je na trati mezi Prahou a jižní Moravou k dispozici každé dvě hodiny. V blízkosti vyhrazených míst jsou i prostory pro uložení kočárků a toaleta s přebalovacím pultem. V modrých soupravách railjet jsou navíc stoly v blízkosti dětského kina s vyhrazenými místy pro cestující s dětmi opatřeny také plánem stolní hry „Elfíkova cesta“ a vlakový doprovod poskytne cestujícím zdarma hrací figurky a kostky. 

Ve vlacích SuperCity Pendolino jsou vyhrazená místa pro cestující s dětmi ve středním voze číslo 4. Na stolech jsou tam umístěny herní plány stolní hry „Elfíkova cesta“. I ve vlacích SC Pendolino poskytne zájemcům o hru figurky a herní kostku vlakový doprovod. V rámci vlakového internetového portálu dostupného přes Wi-Fi jsou navíc k dispozici další zábavné programy pro děti.

„Vlaky s vyhrazenými oddíly nebo místy pro cestující s dětmi do 10 let jsou řazeny na všech důležitých rychlíkových a expresních tratích v České republice. V současnosti je služba k dispozici v 346 vlacích,“ doplňuje Michal Štěpán. Ten také upozorňuje, že v některých z těchto spojů jsou vyhrazená místa pro cestující s dětmi do 10 let v modernizovaných multifunkčních vozech (řada Bbdgmee), kde mají cestující k dispozici i větší rozkládací stoly. Ty lze využít při různých stolních hrách nebo kreslení, kterým si mohou děti krátit cestování. K dispozici jsou také elektrické zásuvky pro napájení notebooků a dalších elektronických zařízení cestujících, na kterých mohou sledovat například pohádky. Ve vozech jsou také rozšířené prostory vhodné pro uložení kočárků a na WC je k dispozici sklopný přebalovací pult.

České dráhy vypravují i další speciální spoje pro cestující s dětmi. V turistické sezóně na lince Praha – Slaný je to například víkendový „Cyklohráček“, na Den dětí nebo v prosinci na Mikuláše jsou to pak různé speciální parní jízdy s programem. České dráhy provozují i další speciální vozy, které se používají při různých akcích.

Jedná se například o „Vláček hráček“ nebo „Kinematovlak“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…