ČEZ: Nastal čas nízkoemisních výrobních zdrojů

29.06.2023 8:33 | Komerční článek

Odstřel komína bývalé Elektrárny Prunéřov I završil definitivně osud této elektrárny, z níž zbývá už jen torzo kotelny a poměrně moderní administrativní budova. Obavy, že by obyvatelé Klášterce nad Ohří a potažmo i Chomutova a Jirkova přišli o „své“ teplo domova či ohřev teplé vody, ovšem nejsou na místě. Dodávky tepla pokračují z elektrárny Prunéřov II a po jejím konci budou pokračovat z moderních teplárenských zdrojů, které v lokalitě vzniknou a které tu Skupina ČEZ už plánuje.

ČEZ: Nastal čas nízkoemisních výrobních zdrojů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Už od topné sezony 2020/2021 dodává do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří, naše elektrárna Prunéřov II a zaručujeme, že dodávky budou i nadále dlouhodobé a stabilní. Počítáme s nimi i v dalších desetiletích a jsme připraveni i v budoucnu zajistit bezpečné a spolehlivé dodávky tepla  z nových nízkoemisních zdrojů s vysokou účinností,“ říká Jiří Hampl, ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov.

Do budoucna by se proto měla vyčištěná lokalita po Prunéřovu I opět stát tepelnou základnou, a to nejen pro Klášterec nad Ohří, Chomutov, Jirkov,  ale časem i pro Kadaň. Protože s koncem doby uhelné je pochopitelně spjat i konec provozu Prunéřova II, je už nyní rozpracováno několik studií proveditelnosti různých projektů, které by mohly zaručit teplo pro všechna města i do budoucna. „Uhelná energetika splnila svůj úkol a nyní uvolňuje prostor čisté, moderní energetice. Proto i lokalita po bývalé Elektrárně Prunéřov I bude dál sloužit jako významná základna moderních, a hlavně ekologických trendů energetiky na severu Čech. Možností, jak toho docílit, je celá řada. Nové technologie by se měly hlavně zaměřit na zajištění tepla pro města Klášterec nad Ohří, Chomutov a Jirkov,“ uvedl mimo jiné před odstřelem komína Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a. s.

Také ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ již zahájila v souladu s postupným ukončením využívání uhlí v energetice práce na transformaci uhelných lokalit na nízkoemisní. „Jsme připraveni i v budoucnu zajistit ve všech našich lokalitách bezpečné a spolehlivé dodávky tepla, a to z nových nízkoemisních zdrojů s vysokou účinností. V lokalitě Prunéřov tak počítáme jak s kotelnou spalující biomasu, tak i kogeneračními jednotkami a plynovou kotelnou, jejichž celkový výkon dokáže zajistit dostatečnou výrobu tepla pro Chomutov, Jirkov a Klášterec nad Ohří. Jak v Prunéřově, tak i Tušimicích je přitom počítáno ještě se záložní plynovou kotelnou. Po definitivním odstavení Elektrárny Tušimice bude z prunéřovské lokality pomocí nového propoje zásobováno teplem i město Kadaň,“ doplňuje Šárka Vinklerová, místopředsedkyně představenstva a ředitelka pro obchod a strategii ČEZ Teplárenské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

16:08 Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, …