ČEZ: Serváce narozeného v Dukovanech našli postřeleného

12.12.2023 19:02 | Tisková zpráva

Jedno ze čtyřčat sokola stěhovavého, která se poprvé před třemi lety vylíhla na 125 m vysokém ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany, našli postřeleného brokovnicí na severu Moravy. Zranění sokola jsou vážná a jeho léčba v záchranné stanici Bartošovice bude dlouhá. Na navrácení tohoto ohroženého druhu do přírody usilovně spolupracuje řada lidí a společností, jako Skupina ČEZ. I na základě této události je zřejmé, že je jejich ochrana stále naléhavá. Dohromady se už v elektrárenských provozech společnosti ČEZ vylíhlo 163 těchto chráněných dravců.

ČEZ: Serváce narozeného v Dukovanech našli postřeleného
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zraněného samce sokola stěhovavého našli lidé ve středu 3. prosince a přenesli jej do Záchranné stanice a Domu přírody Poodří v Bartošovicích. Z vyšetření vyplynulo, že utrpěl traumatické krvácející zranění levého křídla. Následné u něj veterináři potvrdili zlomeninu v záprstí levého křídla způsobenou broky. Jeden z nich uvízl v hrudní kosti dravce a jeho vytažení by bylo příliš riskantní. Vzhledem k trvalému charakteru zranění ošetřovatelé očekávají, že tento dravec, který se v dubnu 2020 narodil na 125 m vysokém ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany už nikdy nebude stoprocentně létat a pokud půjde vše dobře, tak je jeho další osud v trvalé lidské péči. 

„V letošním roce se nějak „roztrhl pytel“ s případy postřelení chráněných druhů ptáků. Jde již o devátý letošní případ (káně lesní, čáp bílý, moták lužní, poštolka obecná, jestřáb lesní, moták pochop 2 ex., luňák červený a sokol stěhovavý). Oproti předchozím letům, kdy jsme zaznamenali 2-3 případy ročně, je to několikanásobný nárůst,“ uvádí Petr Orel, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích.

Všechny případy, které stanice zaznamená, předávají její pracovníci k šetření Policii ČR. „Je to smutná zpráva, zvlášť když si uvědomíme, že na jedné straně usilujeme o jejich záchranu v přírodě a na straně druhé jim někdo ubližuje. Pro nás to ale znamená, že se o to víc budeme snažit vytvářet podmínky pro jejich bezpečné hnízdění a zachování celého druhu pro budoucí generace. A věřím, že v tom budeme tak úspěšní jako doposud,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 130 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology z Alka Wildlife od roku 2011. Za více než deset let tak z provozů Skupiny ČEZ vzlétlo minimálně 163 mláďat. V Dukovanech od roku 2020 sokolí páry vyvedly celkem 8 mláďat, vždy to byl stejný počet jako počet reaktorových bloků elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…