ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 0,5 %

29.03.2017 9:50

Bankovní rada České národní banky rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na úrovni 0,5 %.

ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 0,5 %
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Proticyklická kapitálová rezerva byla v rámci Evropské unie zavedena jako důležitý nástroj makroobezřetnostní politiky v roce 2014. Jejím úkolem je ochrana bankovního sektoru vůči rizikům plynoucím z jeho chování v průběhu finančního cyklu, zejména z nadměrného růstu úvěrů, který vytváří systémová rizika a zvyšuje potenciál pro prudké výkyvy ekonomické aktivity.

Nastavení sazby proticyklické kapitálové rezervy bankovní rada ČNB schválila na svém zasedání 16. března 2017. Bližší informace k tomuto rozhodnutí jsou uvedeny v Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy I/2017.

Marek Zeman
ředitel odboru komunikace ČNB

Doplňující informace:

Proticyklickou kapitálovou rezervu v tuzemsku stanovuje čtvrtletně Česká národní banka, a to prostřednictvím dokumentu s názvem Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy. ČNB tuto sazbu zvýšila z nulové úrovně poprvé v prosinci 2015, a to s platností od 1. ledna 2017.

Tuto rezervu mají banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníci s cennými papíry vytvářet na základě pokynů regulátora v období nadměrného růstu úvěrů, ve kterém se v důsledku vysoké úvěrové expanze obvykle zvyšují finanční nerovnováhy a dochází k nahromadění systémového rizika. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity doprovázeného rostoucími ztrátami z úvěrů by měla být tato rezerva „rozpouštěna“ a využita bankami jako kapitálový polštář pro krytí ztrát. Cílem je tak zabránit propadu úvěrové nabídky bank a přenosu dodatečného šoku z finančního sektoru do reálné ekonomiky.

Další informace k proticyklické kapitálové rezervě lze nalézt na stránkách ČNB pod následujícím odkazem:
http://www.cnb.cz/cs/financni_stabilita/makroobezretnostni_politika/proticyklicka_kapitalova_rezerva/index.html

Informaci o nastavení sazby proticyklické kapitálové rezervy v ostatních evropských zemích lze nalézt na stránce Evropské rady pro systémová rizika pod odkazem:
https://www.esrb.europa.eu/national_policy/ccb/applicable/html/index.en.html

Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank a vykonává devizový dohled. Je současně orgánem dohledu nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů, institucemi elektronických peněz a ochranou spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…