ČOI: Textilní výrobky nejsou často označeny cenou ani symboly

04.10.2015 16:29

Četné nedostatky zjistila Česká obchodní inspekce při kontrolách zaměřených na nabízený textil a textilní výrobky, a to zejména na jejich značení a další povinné informace, jejichž poskytování ukládá prodávajícím zákon o ochraně spotřebitele a další právní předpisy.

ČOI: Textilní výrobky nejsou často označeny cenou ani symboly
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V průběhu 2. čtvrtletí bylo při 929 kontrolách prokázáno porušení těchto povinností v téměř 60 % z nich.  Na 2000 kusů textilních výrobků v hodnotě 435 427 Kč, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, vydali inspektoři zákaz prodeje a právní moci nabylo v hodnoceném období 445 pokut v souhrnné výši přes 1,6 milionu korun. „Tato vysoká čísla svědčí o tom, že prodávající nevěnují dostatečnou pozornost značení textilního zboží, které spotřebitelům nabízejí, ani poskytování dalších povinných informací, přestože ze zákona za to nesou objektivní odpovědnost. Svědčí ale také o značné toleranci spotřebitelů, kteří tyto výrobky s neúplnými informacemi nebo i bez nich kupují bez ohledu na to, že nákup neznačených výrobků nese riziko následné nesprávné údržby a případného zničení výrobku. Nezanedbatelné je také riziko koupě oblečení bez znalosti jeho materiálového složení pro malé dítě nebo spotřebitele s alergií na některá vlákna. Vzhledem k četným nedostatkům ve značení textilních výrobků předpokládáme v dalším období u vybraného sortimentu textilu více odběrů vzorků k posouzení deklarovaného materiálového složení a užitných vlastností,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

V období od 1. 4. do 30. 6. 2015 bylo v rámci kontrolní akce provedeno celkem 929 kontrol, při nichž byly ověřovány podmínky prodeje textilu a textilních výrobků a dalších spotřebních výrobků spotřebitelům. Zvláštní důraz byl v rámci prováděných kontrol kladený hlavně na dodržování povinností vyplývajících prodávajícím z nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků a o zrušení směrnice Rady 73/44/EHS a směrnic Evropského parlamentu a Rady 96/73/ES a 2008/121/ES.

Kontroly textilních výrobků – 2. čtvrtletí 2015

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

110

25

22,7 %

 

Jihočeský a Vysočina

184

132

71,7 %

 

Plzeňský a Karlovarský

274

179

65,3 %

 

Ústecký a Liberecký

54

13

24,1 %

 

Královéhradecký a Pardubický

75

44

58,7 %

 

Jihomoravský a Zlínský

85

41

48,2 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

147

99

67,3 %

 

Celkem

929

533

57,4 %

 

Z tabulkového přehledu vyplývá, že z celkového počtu 929 kontrol provedených ve 2. čtvrtletí bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů při 533 kontrolách, tj. v 57,4 %. Na relativně vysokém poměru kontrol se zjištěním má svůj podíl skutečnost, že část majitelů a zaměstnanců zejména malých provozoven se širokým sortimentem zboží nemá náležité právní povědomí, nezbytné k provozování prodejny a nejsou si vědomi objektivní odpovědnosti za formální ani skutečné vady sortimentu zboží, které nabízejí k prodeji.

Zjištěné nedostatky a uložené sankce

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a dalších předpisů: 

  • stejně jako v prvním čtvrtletí se největší počet porušení týkal neposkytnutí řádných informací o cenách nabízených výrobků (§ 12), kterého se prodávající dopustili v 220 případech (23,6 % všech zjištění)
     
  • povinné údaje a informace (§§ 9, 10 a 11) chyběly na kontrolovaných výrobcích ve 216 případech (23,2 %). Z toho 79 prodávajících neposkytlo tyto informace písemně v českém jazyce, v 77 případech nebyly výrobky označeny údaji o výrobci, dovozci, popř. dodavateli, dalších 60 zjištění se týkalo ostatních chybějících informací o vlastnostech výrobků, včetně informací o správném používání a údržbě
     
  • zásady poctivosti prodeje (§ 3), porušilo 68 prodávajících (7,3 %)
     
  • doklad o koupi výrobku se všemi zákonem stanovenými náležitostmi na vyžádání spotřebitele (§ 16) nevydali prodávající v 61 případech (6,5 %)
     
  • nedostatky v informacích o právech z vadného plnění a ve formálních náležitostech reklamačního řízení (§§ 13 a 19) byly zjištěny u 48 prodávajících (5,1 %)
     
  • porušení ostatních ustanovení zákona o ochraně spotřebitele byla zjištěna v minimu případů. 

Porušení povinnosti označit textilní výrobky materiálovým složením (dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011) zjistili inspektoři při 150 kontrolách (16,1 %). Tento výsledek znamená, že se ani v této oblasti situace oproti předchozímu období nijak nezlepšila (v 1. čtvrtletí nebyly náležitě označeny materiálovým složením textilní výrobky v 151 případech, tj. 17,3 %).

K laboratornímu posouzení, zda bylo dodrženo deklarované materiálové složení výrobku, byly odebrány vzorky tří druhů ponožek, u nichž bylo uvedeno, že obsahují polypropylenové vlákno s knotovým efektem. Příměs tohoto vlákna umožňuje odvádění potu, a tím podstatně zlepšuje uživatelský komfort výrobku. Provedeným laboratorním posouzením ovšem bylo zjištěno, že ani jeden z odebraných vzorků neodpovídá deklarovanému materiálovému složení. Na základě tohoto zjištění přijala ČOI další příslušná opatření. 

Zákaz dalšího prodeje byl v průběhu 2. čtvrtletí vydán na 2000 kusů textilní výrobků v hodnotě 435 427 Kč, které neodpovídaly požadavkům obecně závazných právních předpisů. Souběžně byl do doby zjednání nápravy vydán zákaz používání 22 kusů neověřených délkových měřidel.

Na základě zjištěných porušení bylo v rámci kontrolní akce pravomocně uloženo celkem 445 pokut v souhrnné výši 1 649 500 Kč. Z toho nabylo právní moci 99 pokut v hodnotě 701 000 Kč, uložených konkrétně za porušení informačních povinností o materiálovém značení textilu, stanovených nařízením EU.

Závěr

Výsledky kontrol úrovně prodeje a značení textilních výrobků a textilu ve 2. čtvrtletí 2015 opakovaně potvrdily četné nedostatky v dodržování požadavků obecně závazných právních předpisů prodávajícími.

Z těchto zjištění vyplývá nutnost dalších kontrol jak v provozovnách, tak i formou odběru vzorků k laboratornímu posouzení užitných vlastností a pravdivosti údajů o deklarovaném materiálovém složení vybraných textilních výrobků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…