ČPZP: Na cesty se lidé pojišťují pětkrát častěji než před pěti lety

25.06.2019 10:53

Odjet na zahraniční dovolenou bez sjednaného cestovního pojištění? To si dnes riskne málokdo. Rostoucí zájem o cestovní pojištění potvrzují i statistiky České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Počet uzavřených pojistných smluv u ČPZP za uplynulých 5 let stoupl na více než pětinásobek. Lidé častěji preferují uzavírání pojistek on-line z pohodlí domova či kanceláře.

ČPZP: Na cesty se lidé pojišťují pětkrát častěji než před pěti lety
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Klienti si cestovní pojištění oblíbili nejen kvůli ceně, která se z posledních 5 let nezměnila, ale také kvůli výši pojistné ochrany a krytí pojistných rizik, které je od roku 2019 navýšeno,“ potvrzuje Elenka Mazurová, tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny, která poskytuje cestovní pojištění ve spolupráci s Českou podnikatelskou pojišťovnou.

A jak se konkrétně změnilo krytí pojistných rizik? „Pojištění odpovědnosti za škodu bylo navýšeno z 2,5 milionu Kč na 4 miliony Kč, ošetření zubů stouplo na dvojnásobek, tedy z 15 tisíc Kč na 30 tisíc Kč, pojištění zavazadel vzrostlo na 25 tisíc Kč, trvalé následky úrazu byly stanoveny na hodnotu 500 tisíc Kč z původních 400 tisíc Kč,“ uvádí mluvčí ČPZP s tím, že pojištění léčebných výloh do výše 10 milionu Kč platí ve stejném rozsahu pojistného limitu.

Dítě do jednoho roku dostane slevu 100 %

Pokud je dítě do jednoho roku pojištěno společně s dospělou osobou, dostane na on-line sjednané cestovní pojištění slevu ve výši 100 %. Nově se tato sleva vztahuje i pro děti nepojištěné u ČPZP. V rámci oblíbené slevy Student cestují studenti do 26 let, kteří jsou pojištěni u ČPZP, za sazby pro děti. Pojištění nebezpečných sportů je nyní o polovinu levnější.

Zájem o pojištění on-line rychle stoupá

Ze statistik třetí největší zdravotní pojišťovny v z ČR dále vyplývá, že se mění poměr mezi uzavřenými pojistnými smlouvami on-line a na pobočce. „Před pěti lety převažovaly smlouvy o cestovním pojištění sjednané na pobočce. Již loni však toto neplatilo. Zároveň se proti roku 2013 čtyřnásobně zvýšil počet smluv uzavřených on-line,“ uvádí Mazurová. Při sjednání pojištění on-line si klienti mohou navíc uzavřít pojištění sportovního vybavení balíčkem LÉTO/ZIMA. Na pobočkách ČPZP pak mohou uzavřít dlouhodobé cestovní pojištění, sportovní pojištění a doplňková připojištění, jako například Storno cesty.

Náklady na převoz pacienta? Mohou to být i stovky tisíc Kč

V zemích EU stojí ošetření i jednoduché zlomeniny řádově desítky tisíc korun. K nákladům na ošetření zlomenin je ve většině případů nutné přičíst náklady na převoz, které se pohybují v řádech desítek až stotisíců korun podle způsobu přepravy doporučeného ošetřujícím lékařem. Například letecký převoz z Egypta stojí 850 000 Kč a den strávený na ARO ve Španělsku 250 000 Kč.

„Náš partner v cestovním pojištění, Česká podnikatelská pojišťovna, eviduje i případ z Jižní Ameriky, kdy při koupání v moři došlo po nárazu vlny k poranění krční páteře. Celkové náklady na léčbu a převoz pojištěné osoby se vyšplhaly na 4,5 milionu Kč,“ přiblížila konkrétní pojistnou událost tisková mluvčí ČPZP.

Co dělat při vzniku pojistné události?

V případě vzniku škodné události z cestovního pojištění je vždy potřeba neprodleně volat asistenční službu na telefonním čísle +420 1220 nebo na +420 266 799 788, kde si musí klient vyžádat souhlas s poskytnutím a rozsahem léčebné péče.  O vzniku pojistné události je nutné bez zbytečného odkladu písemně informovat také pojistitele, jemuž pojištěný předloží potřebné doklady v originále a podá pravdivé vysvětlení k pojistné události. Seznam dokladů a formuláře pro hlášení pojistné události jsou k dispozici na www.cpzp.cz/pojisteni.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…