ČTÚ jednal i o poplatcích za využívání kmitočtů

20.10.2014 10:58

Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu ve 42. týdnu 2014.

ČTÚ jednal i o poplatcích za využívání kmitočtů
Foto: red
Popisek: O2

Rada Českého telekomunikačního úřadu schválila vydání rozhodnutí, kterým stanovila společnost O2 Czech Republic a.s. podnikem s významnou tržní silou na relevantním trhu č. 1 (Přístup k veřejné telefonní síti v pevném místě). Současně s tím Rada ČTÚ projednala návrh na uložení povinnosti této společnosti vést oddělenou evidenci nákladů a výnosů a povinnost umožnit volbu a předvolbu operátora, a souhlasila s odesláním rozhodnutí k notifikaci Evropské komisi.

Radní se dále seznámili s vyhodnocením dotazníkového šetření úspěšnosti změn v obsahu a podobě měsíčních monitorovacích zpráv ČTÚ. Úřad formou on-line dotazníkového průzkumu získal zpětnou vazbu na změny v podobě a obsahu monitorovacích zpráv, realizované před rokem. Odpovědi respondentů rozdělených podle jednotlivých cílových skupin potvrdily, že nové pojetí tohoto dokumentu bylo krokem správným směrem. Dále Rada projednala a odsouhlasila k vydání zářijovou Měsíční monitorovací zprávu ČTÚ č. 09/2014.

Rada ČTÚ také souhlasila se záměrem navrhnout změnu nařízení vlády č. 145/2005 Sb., které upravuje výši poplatků za využívání kmitočtů. V pásmu od 2,2 do 3,4 GHz se při využití pro pohyblivou službu počítá se zlevněním o 60 %, a v pásmu nad 3,4 GHz dokonce o 80 % oproti současnosti. Záměru předcházela analýza poplatkové politiky v okolních zemích. Vlivem neexistující degrese poplatků ve stoupajících kmitočtových pásmech vychází Česká republika z cenového srovnání jako výrazně dražší.

Členové Rady byli dále informováni o chystaných změnách v systému elektronického sběru dat. Ty by měly zajistit, že ČTÚ získá co nejefektivnějším způsobem úplná a správná data v nejkratším možném termínu. Současně se minimalizuje administrativní zátěž pro podnikatele na nezbytně nutnou míru. K návrhu změn ještě tento rok ČTÚ uspořádá workshop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČTÚ

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…