ČZU udělila filmové ceny

18.10.2014 13:38

Velkou cenu LSFF 2014 spojenou s finanční odměnou 3000 Eur získal britský film Microbirth / Mikrozrození a cenu si osobně režisérská dvojice Toni Harmanová a Alex Wakeford.

ČZU udělila filmové ceny
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

„Tímto filmem chceme měnit svět,“ řekla Toni Harmanová, při přebírání ceny za dokument, který byl teprve před několika týdny uveden do distribuce a již si získal širokou pozornost. Film přibližuje svět mikroorganismů vlastních lidskému tělu, které tvoří jeho mikrobiom. Ten vzniká již během porodu, kdy se mikroorganismy dostávají do kontaktu s novorozencem a aktivují jeho imunitní systém. Poslední výzkumy ukazují, že přirozený porod je nutný k osídlení organismu „správnou“ sadou mikroorganismů a že umělé zásahy, jako urychlování porodu či císařský řez, tento proces naruší, což může mít negativní důsledky pro celý další vývoj a zdraví jedince.

Porota zvláště ocenila otevření celosvětové diskuse o tom, jak může způsob, jímž přicházíme na svět, ovlivnit naše zdraví i kvalitu celého našeho života.

Slavnostní předání cen proběhlo večer 15. Října za účasti tvůrců dokumentů, představitelů Ministerstva zemědělství, Prahy 6 i vedení ČZU, přítomni byli pochopitelně i studenti a veřejnost. Večerem provázel herec a režisér Zdeněk Suchý, kterého hudebním vystoupením doplnila zpěvačka Lenka Dusilová.
Rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc. udělil též Cenu za popularizaci vědy Ing. Josefu Pazderovi, CSc. Josef Pazdera založil v roce 2002 internetový server Objective Source E-Learnig, který je známý pod zkratkou OSEL. Amatérský server se díky několika nadšencům v čele s Josefem Pazderou stal brzy místem, kam se naučili chodit pro hodnověrné informace o pokrocích ve vědě a výzkumu nejen laičtí čtenáři, ale i novináři a vědci. Velmi populární se stal mezi středoškolskými studenty a vysokoškoláky. 

Cena ministra zemědělství putuje do rukou kanadského režiséra Ari A. Cohena. Film Rodinná farma se dotýká jednoho z témat roku 2014, který byl vyhlášen Mezinárodním rokem rodinných farem. Porota ocenila zachycení problematiky generační a technologické výměny a diskusi, která je aktuální i v dnešní Evropě. Téměř 80% kanadských rodinných farem totiž změní do deseti let vlastníka, protože na nich hospodaří farmáři v pokročilém věku. Překotně se vyvíjejí zemědělské technologie a malé podniky jsou přebírány velkými firmami, které zemědělské činnosti provádějí ve velkoprůmyslovém měřítku.
Cenu studentské poroty získal film Jana Svatoše „divoČINY“. Porota ocenila film za představení divočiny jako kulturního fenoménu a za zachycení diskusí o možnostech a konsekvencích reintrodukce velkých savců do vybraných míst v současné Evropě.

Cenu děkana Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů získala francouzská režisérka Cécile Denjeanová za film „Náš druhý mozek v břiše“. Film se zaměřuje na oblasti přírodních věd, které dnes vrhají překvapivé světlo do oblastí, které dříve byly hájemstvím freudovské psychoanalýzy.  Porota cenu udělila za názorné mezioborové zpracování a poutavé představení průlomových vědeckých objevů v oblasti neurologie a mikrobiologie

Film „Poslední výzva“ režiséra Enrica Cerasuola, který vznikl v italsko-norské koprodukci, získal Cenu děkana Provozně ekonomické fakulty. Porota udělila cenu za zpracování celoživotního příběhu tvůrců knihy Meze růstu, která vyšla v roce 1972. Po čtyřiceti dvou letech se její mrazivé hypotézy proměnily v naši dnešní realitu.

Cenu děkana Fakulty tropického zemědělství získala Nadège Damanée za film Prales: Lékárna světa. Lidská činnost dnes globálně ovlivňuje a mnohdy také ohrožuje původní přírodní bohatství, které může být ztraceno dříve, než bude vůbec objeveno. Porota uděluje cenu za představení příběhu lidí, jejichž hlavním cílem je toto bohatství objevovat a zkoumat jeho možnosti.

Francouzský režisér Thierry Berrod za svůj film Supersíla moči získal Cenu děkana Technické fakulty. Málokdo ví, že prvních několik měsíců našeho života strávíme ponořeni v moči, které pak během celého života vyloučíme přes 38 tisíc litrů. Porota oceňuje přístup filmařů k tomuto dnes stále ještě tabuizovanému tématu, a současně popsání inovativních přístupů, které nacházejí pro naše odpadní tekutiny zcela překvapivá uplatnění.

O důsledcích výkyvů v globálním klimatu pojednává francouzský film Vincenta Amourouxe „Dobyvatelé: Bourovčík borový“, který získal Cenu děkana Fakulty lesnické a dřevařské. Porota ocenila nejenom zpracování tématu šíření bourovčíka a širších souvislostí, které jsou důvodem pro migraci druhů, ale také způsobů, jimiž mohou lidé na tuto novu situaci reagovat.

Francouzský film režisérů Anne Rizzové a Thomase Sippa s názvem „Superhouby: Pomohou zachránit svět?“ získal Cenu děkana Fakulty životního prostředí. Houby jsou prastaré organismy, které se vyvíjely současně s přechodem živých forem z vodního prostředí na souš. Porota ocenila skvělé zpracování nejnovějších vědeckých poznatků z mykologie, ale také poutavé představení široké palety překvapivých možností, které dnes nabízí mykologické obory. 

Life Sciences Film Festival organizuje Česká zemědělská univerzita společně s o.s. Harvest Films. Festival proběhne na ČZU letos již po páté. Od zkušebního nultého ročníku každoročně v říjnu představí více než stovku dokumentů, které doprovází desítky besed s vědci i filmaři, prezentací, výstav, ochutnávek a koncertů.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…