Česká národní banka: Inflace byla v říjnu mírně nad prognózou

10.11.2016 9:01

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v říjnu 2016:

Česká národní banka: Inflace byla v říjnu mírně nad prognózou
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v říjnu 2016 meziročně o 0,8 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v říjnu meziročně zvýšily o 0,6 %. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB.

Celková meziroční inflace byla v říjnu mírně nad prognózou ČNB. Na tom se téměř výhradně podílela o něco vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje růst domácí ekonomiky a mezd.

Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy se bude inflace dále zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2017 a 2018, mírně přesáhne 2% cíl ČNB. K němu se pak bude během roku 2018 navracet shora. Domácí náklady znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity. Zároveň odezní – v současnosti již slábnoucí – protiinflační působení dovozních cen vyvolané poklesem cen průmyslových výrobců v eurozóně.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…