České dráhy: Nové prodejní terminály ve vlacích nabízí pohodlný a rychlý způsob nákupu jízdenek

03.03.2024 11:27 | Tisková zpráva

Ve vlacích Českých drah se cestující mohou setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, je Zlínský kraj. Postupně budou následovat další regiony. Kromě zakoupení jízdenky terminál nabízí i další funkce, např. možnost nabít si elektronickou peněženku na In Kartě nebo kartě IDS.

České dráhy:  Nové prodejní terminály ve vlacích nabízí pohodlný a rychlý způsob nákupu jízdenek
Foto: red
Popisek: ČD - logo

MOPAJ je samoobslužný automat, který slouží především k zakoupení jízdenek ve vlaku. Nová generace těchto terminálů se bude postupně objevovat v dalších regionálních vlacích a ve vybraných železničních stanicích napříč republikou. Oproti předchozímu modelu nyní automaty nabízí celou řadu vylepšení. Patří mezi ně např. dotykový displej nebo zcela přepracovaný model nabídky jízdného a procesu nákupu.

Obsluha automatu je jednoduchá a intuitivní. Zákazník si zde může vyhledat spojení a zakoupit jízdenky komplexně v rámci kraje i pro cesty mimo kraj. Samozřejmostí je výběr tarifu, ať už jde o tarif ČD, IDS nebo Systém jednotného tarifu (One Ticket).

automat

Jako první se nové terminály objevily ve Zlínském kraji, kde jich je aktuálně instalováno 16 ve vlacích RegioShark a Regionova. V přípravě je pak umístění do vozidel RegioPanter, které v kraji budou nasazeny od nového jízdního řádu. Cestující si jejich prostřednictvím mohou zakoupit jak libovolnou jednotlivou jízdenku Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK), tak vybrané časové jízdenky. Zároveň si v terminálu mohou nabít elektronickou peněženku nebo zkontrolovat nahrané jízdenky na čipové kartě IDS (ZETKA a ODISka). Automat zároveň umí zohlednit, jestli si cestující kupuje návaznou jízdenku IDZK v rámci přestupu, nebo si doplácí část trasy k časovému kuponu.

V letošním roce se s novými prodejními terminály MOPAJ setkají také cestující v Pardubickém kraji, vybavena jimi budou vozidla RegioSpider a Regionova. Dále se předpokládá postupné umístění terminálů nové generace v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. V testovacím provozu jsou instalována zařízení MOPAJ nové generace ve vybraných stanicích v Plzeňském kraji. Pokud bude zájem také u ostatních objednatelů regionální dopravy, objeví se terminály i v dalších krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…