Český Dub se pochlubil

02.02.2015 16:36

Skvělou školou, péčí o seniory, komendou, prosperující firmou i tajemnou postavou sv. Zdislavy

Český Dub se pochlubil
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Ve městě Český Dub, které patří k nejstarším sídlům severních Čech, najdete v Johanitské komendě  sošku svaté Zdislavy, ale na vnější zdi této stavby také záhadnou postavu, podle místních prý opět sv. Zdislavy, patronky Libereckého kraje. Tajemná postava "v plášti“ se podle svědků stále obnovuje, i když se zedníci pokoušeli již několikrát opadanou omítku zahladit. 

I tyto zajímavosti se dozvěděl a prohlédl hejtman LK Martin Půta, který 22. února pokračoval v pravidelných setkáních se zastupiteli obcí a měst a občany Libereckého kraje, tentokrát v hlavním městě Podještědí - Českém Dubu.

Na prvním letošním výjezdu na Den s hejtmanem jej doprovázeli starosta města Jiří Miler a místostarosta Martin Bobek

Hned první návštěva - v základní škole, kam dochází kolem 380 žáků, byla velmi poučná. Ředitel školy Jan Goll spolu se svou zástupkyní Danou Škodovou a redaktorkou školního časopisu Tučňák Míšou Fehérovou nejprve provedli hosta areálem, poté si hejtman poslechl ukázky z „Vánoční show“, zhlédl prezentaci o návštěvě žáků v Londýně a s žáky si také krátce zahrál florbal ve sportovní hale.

Na závěr pobytu ve škole sledoval výuku v praktické třídě.

„Velice oceňuji schopnosti školy hledat šetrné formy začleňování handicapovaných žáků do tříd,“ řekl mimo jiné hejtman, kterému ředitel prozradil, že chystají pro tyto žáky  multismyslovou učebnu Snoezelen. Redaktorka Michaela Feherová na závěr návštěvy natočila s hejtmanem rozhovor, který vyjde v příštím čísle Tučňáka (viz také:  https://www.youtube.com/watch?v=4gXJtrLPbDg).

Na prohlídku Johanitské komendy, kterou hosty provedl skvělý průvodce Podještědského muzea Martin Hess s třemi žáky školy, se k hejtmanovi připojila jeho statutární náměstkyně Hana Maierová, která v Českém Dubu prožila mládí.

Průvodce mnoho zřejmě odkoukal a naučil se od objevitele komendy, dnes žel zesnulého ředitele Podještědského muzea (dříve Muzea Karoliny Světlé) Tomáše Edela, a tak to v některých chvílích vypadalo, že Martin Hess v duchu líčení bývalého ředitele znovu sklepení objevuje (stalo se tak v roce 1991, pro veřejnost byla johanitská komenda ze 13. století otevřena o dva roky později).

V komendě jsem byl poprvé a jsem nadšen. Je to velká historická památka nabízející úspěšné turistické využití,“ řekl hejtman (viz také:  https://www.youtube.com/watch?v=-RBjZ-dQy-4).

Starosta Jiří Miler ještě připomněl, že v prostorách komendy jsou v den výročí pobytu Karla IV. ve městě (v roce 1357) oceňují čestné občany města.

Z jiného soudku byla návštěva společnosti Lukov Plast s.r.o., kterou jej provedli jednatel a zakladatel rodinné firmy Vítězslav Lukeš a jeho syn, generální ředitel Tomáš Lukeš. Připomněli stavbu nového logisticko-výrobního centra a také stravovacího zařízení pro zaměstnance.

Firma zaměstnává na 250 lidí, z toho polovina pochází z Českodubska.

Na základě představení vize vedení ZŠ Český Dub ředitelem Janem Gollem se podle jednatele zrodila koncepční spolupráce naší společnosti a školou.

„Podpora firmy se zaměří zejména na IT techniku při výuce, pozitivní soutěživost žáků, rozvoj matematické a jazykové gramotnosti a podporu talentovaných a nadaných žáků,“ prozradil mimo jiné Vítězslav Lukeš za firmu, která také chystá pro občany Den otevřených dveří

„Chceme představit firmu také místním občanům. Mnoho lidí ještě neví, co se tady dělá,“ dodal generální ředitel. (viz také: http://youtu.be/3NhepCkKhmo).

Po pracovním obědě se starosty okolních obcí (Markéta Khauerová, Hodkovice nad Mohelkou, František Pospíšil, Bílá, Jana Švehlová, Proseč pod Ještědem, Tomáš Sluka, Světlá pod Ještědem, Jiří Kořínek, Janův Důl, Jaroslav Červa, Kobyly, a Miroslav Pytloun, Hlavice) v restauraci Sportovního areálu PFC Český Dub navštívil hejtman Domov důchodců a Dům s pečovatelskou službou.

Ředitel Domova důchodců Radim Pochop upozornil na významné změny v životě seniorů, například snížení jejich počtu na pokojích, pochlubil se výtahem či moderními polohovacími lůžky ve vybavené koupelně (viz také: http://youtu.be/1Bdi4c_TnYQ).

V příjemném duchu proběhlo setkání s obyvateli Domu s pečovatelskou službou, který představila ředitelka Ilona Milerová. Diskutující obyvatelky (+ jeden obyvatel) se zajímaly o bezpečnost v nedalekém parku, možnosti namontování kamer a požadovaly častější hlídky policie, zejména v pátek a sobotu. https: (viz také: https://www.youtube.com/watch?v=h9jxwtjion8).

„A nezapomínejte na nás starší,“ loučila se jedna z obyvatelek domu.

Pravidelná beseda se čtyřicítkou  občanů se konala v hlavním sále Podještědského muzea. Hejtmana, náměstkyni a také náměstka hejtmana pro životní prostředí Josefa Jadrného, který se k dvojčlenné delegaci na besedu připojil, přivítala ředitelka muzea Helena Gollová. Ve více než hodinové diskusi se lidé ptali na možnosti, jak zabránit těžbě uranu, o podpoře kultury, konkrétně Podještědského muzea z rozpočtu kraje, a tradičně se hovořilo o stavu silnic, o kamionech i veřejné dopravě.

Závěr besedy patřil povzdechu přítomných – co s bývalým, nikdy dokončeném Domem kultury, kde v minulosti sídlila městská knihovna.

„Zatím si s tím příliš nevíme rady, ale hledáme možnosti, jak stavbu pokud možno co nejdříve zlikvidovat. Je to nešťastná stavba své doby,“ řekl starosta, který ocenil příjemnou atmosféru po celou dobu návštěvy.

„Byl jsem hrdý na naše instituce, ať to byla škola nebo pečovatelák, ale i na firmu či komendu, a samozřejmě i na naše občany, Děkuji hejtmanovi a všem, kdo se na výtečné prezentaci města spolupodíleli,“ dodal.

„Do Českého Dubu se budu příští rok zase těšit. Je tu mnoho zajímavého jak z historie, tak se současnosti,“ uzavřel Martin Půta. (viz také: http://youtu.be/TORG9HVQzY4)

Příští Den s hejtmanem se uskuteční 26. února v České Lípě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…